Z racji, że po mojej wizycie w meksykańskiej knajpce sporo osób prosiło mnie o ugotowanie czegoś meksykańskiego w domowych warunkach, postanowiłam spełnić waszą prośbę;)
Tak więc dzisiaj gotowanie na zawołanie:)
Oto mój sposób na wieprzowinę po meksykańsku.
Cóż więcej mogę napisać? To był pyszny obiad!
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego ( u mnie szynka)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- puszka pomidorów bez skórki (400-500g)
- cebula
- 0.5 puszki czerwonej fasoli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- cukier
- papryka słodka
- chili
- kminek mielony
- kolendra
- oregano
- gałka muszkatołowa
Wymieszać z przyprawami i olejem.
Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki żeby się dobrze zapeklowało.
Cebulę obrać i posiekać.
Wrzucić wraz z mięsem na rozgrzaną patelnię, mocno podsmażyć.
Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski.
Dodać do podsmażonego mięsa.
Smażyć dalej kilka minut.
Po tym czasie dodać pomidory i fasolę.
Dusić do momentu odparowania nadmiaru wody spod pomidorów.
Podawać gorące np. z ryżem.
Pycha! Prezentuje się bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńMniam... jakie smaczne jedzonko dzisiaj u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńjak ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuństarałam się;)
UsuńKuchni meksykańskiej jeszcze nie próbowałam, ale już wiem, gdzie szukać z niej przepisów, gdybym się zdecydowała :)
OdpowiedzUsuńz czystym sumieniem mogę polecić, bo mięsko wyszło wyborne:)
Usuńwyglada pysznie :) dawno nie jadlam takiej potrawy - musze to nadrobic:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ciekawe danie z wykorzystaniem psiankowatych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdługo myślałam, co by tutaj upichcić żeby można zaliczyć danie do psiankowatych;)
UsuńJa zawsze robię z drobiu, ale nie pogardziłabym Twoją wersją. Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńja przeważnie też robię z drobiu, ale wieprzowinkę marynowałam 2 dni i wyszła tak krucha i soczysta niczym kurczak:)
UsuńPo tym opisie mam ochotę zjeść samą wieprzowinkę, dodatki są zbędne ;)
Usuńhehehe można i tak Tomku:D myślę, że zamarynowana i bez dodatków również byłaby znakomita:)
UsuńTaką kolorową kuchnię lubię najbardziej:) Nie dość, że dobrze wygląda, to i dobrze smakuje:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam meksykańskie potrawy! Twoja prezentuje się bardzo smacznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię meksykańską, więc wpraszam się na obiad:)
OdpowiedzUsuńłał, wygląda niesamowicie kolorowo i taaaak pysznie!
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam meksykańskiego jedzonka - a po ostatnim zamówieniu naleśników po meksykańsku, których nadzieniem był gulasz od placków po węgiersku - zwątpiłam. :D
jednak Twoje danie zdecydowanie do mnie przemawia *____*
mega apetyczne danie! a przyjmujesz zamówienia na wynos? ;D
OdpowiedzUsuń