czwartek, 19 lipca 2012

Omlet ryżowy


To jest już mój ostatni post  przed przerwą wakacyjną. 
Nie wiem jak ja przeżyję 2 tygodnie bez blogowania, ale mam nadzieję, że dam radę;)
Po powrocie obiecuję jakąś małą foto relację z tego czym nas w Turcji karmili. 
Mam nadzieję, że wrócę mocno zainspirowana w nowe pomysły kulinarne;)

Na dzisiaj przygotowałam ciekawy pomysł na inną wersję omleta.
Za jajkami i omletami przepadamy, więc widziałam, że i ten przypadnie nam do gustu.
Korciło mnie bardzo żeby go zrobić, tym bardziej, że jeszcze nigdy do jego smażenia nie dodawałam ryżu.
Oj smakowało! nawet bardziej niż bardzo;) 
Wspaniały, letni obiad, a co muszę podkreślić, baaardzo syty!
Do przepisu na pewno wrócę jeszcze nie jeden raz, bo ze składnikami można sobie dowolnie poszaleć i za każdym razem cieszyć się innym smakiem potrawy:) 


Składniki:


  • 3 torebki ryżu
  • 5-6 jajek
  • filet z kurczaka
  • 1-2 łyżek keczupu lub przecieru pomidorowego
  • 1-2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 150g zółtego sera
  • 0.5 puszki kukurydzy
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
!do omleta można użyć innych dodatków (wedle uznania) np.: szynka, salami,  pieczarki, papryka, groszek, ser plesniow..

Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry.
Kurczaka drobno pokroić i przyprawić przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na patelni.
Ser zółty zetrzeć na tarce.
Ugotowany ryż połączyć z kurczakiem, serem, kukurydzą, szczypiorkiem, jajkami, keczupem/przecierem, solą, pieprzem i bazylią.
Wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. 
Wyłożyć część masy ryżowej i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu ,do zupełnego ścięcia się omleta.
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w plastry.
Udekorować nim gotowego omleta.





Pomidorowe inspiracje

środa, 18 lipca 2012

Owocowe fantazje


Kolejny dzień pogorszenia pogody i od razu jest potrzeba polepszenia sobie humoru łakociami. 
Od rana starszy synek mordował mnie o coś słodkiego. Nie wiedział na co ma szczególną ochotę, ale najwidoczniej coś za nim chodziło. 
Postanowiłam połączyć zdrowe owoce z mniej zdrowym łakociami i tak powstał wspaniały, pięknie się prezentujący deser. 
Synek wsunął swoją porcję w parę chwil, a jego mina mówiła sama za siebie - było pyszne!

Składniki:


  • banan
  • nektarynka
  • plaster arbuza
  • wafelek w czekoladzie ( typu prince polo)
  • budyń czekoladowy (u mnie gotowy w kubeczku)
  • bita śmietana
Owoce obrać, pokroić w kosteczkę.
Na dno wysokiej szklanki wsypać kawałek pokruszonego wafelka. 
Na wafelkach ułożyć kawałki bananów. 
Banany pokryć ok. 2 łyżkami budyniu. 
Budyń posypać kolejną warstwą pokruszonych wafelków.
 Na wafelkach ułożyć nektarynkę.
 Polać ją ok. 2 łyżkami budyniu. 
Na budyń ułożyć kawałki arbuza. 
Górę deseru przystroić bitą śmietaną.
Podawać bezpośrednio po zrobieniu.




Z dziećmi i dla dzieci

wtorek, 17 lipca 2012

Jajo na "betonie"


Kolejny smak z dzieciństwa, do którego często wracam.
 Jednak spokojnie, na żadnej ziemi, podłodze, czy asfalcie gotować nie gotuję, ale od dawien dawna w moim domu utarła się ta nazwa - jajo na"betonie".
 Sądzę, że miało to być jajko na bekonie, ale jako mała dziewczynka przeinaczyłam nazwę i wyszło co wyszło:D
Klasyka.. jajeczko sadzone z różnymi dodatkami i przyprawami. To zawsze smakuje. 
Jemy je na pożywne śniadanko jak i na lekki, letni obiadek. Obowiązkowo żółtko jajka musi być płynne;)
Do tego młode ziemniaczki, kalafiorek lub fasolka szparagowa i nie potrzeba mi nic lepszego!


Składniki:

  • jajka (ilość uwarunkowana apetytem;))
  • kilka plasterków ulubionej wędliny ( u mnie tym razem szynka)
  • olej do smażenia
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy i zioła ( u mnie często curry i zioła prowansalskie)


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, ułożyć kilka plasterków wędliny. 
Na wędlinę delikatnie wbić jajka. 
Przyprawić solą, pieprzem, szczypiorkiem i ziołami.
Piec pod przykryciem do ścięcia się białka, ale tak by żółtko pozostało płynne.
Podawać z pieczywem lub z  młodymi ziemniaczkami.




Z dziećmi i dla dzieci

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kremowy sernik z jagodami


Niedawno zaczął się jagodowy sezon, a więc korzystam z tego i często pojawiają się one na naszym stole:) 
Od dawna u Majanki interesował mnie ten przepis na serniczek, a że podobnego jeszcze nie robiłam postanowiłam go upiec. 
Kusiło tym bardziej, że wyglądał u niej fenomenalnie! 
Jedyne, co dodałam od siebie, to zapragnęły mi się jagody. Tak więc powstał super kremowy, aksamitny, wilgotny, jagodowy serniczek:)
Pycha! Prawdziwa rozpusta:)
Sernik rozpływa się w buzi, pięknie wygląda, a przede wszystkim szybko i banalnie prosto się go robi.

Składniki:
  • 1000g twarogu (trzykrotnie mielony lub dobrej jakości z wiaderka, ja używam zawsze Presidenta)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 250-300g  jagód
  • 100g herbatników
  • 3 łyżki masła
  • 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
Herbatniki zmiksować na piasek.
Dodać do nich stopione masło i czekoladę. 
Wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i dokładnie "uklepać".
Ser, mleko skondensowane, jajka, cukier waniliowy oraz budyń krótko razem zmiksować mikserem (do połączenia składników).
Przelać na przygotowany spód w tortownicy.
Jagody równomiernie wysypać na wierzch ciasta.
Sernik piec 60-75 minut w piekarniku nagrzanym do 150C.
W trakcie pieczenia na dno piekarnika położyć  naczynie z wodą.
Upieczone ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Po wystudzeniu schłodzić sernik kilka godzin w lodówce.









Jagody 2012 Smakołyki na pikniki

niedziela, 15 lipca 2012

Słodko, kwaśno, słono! 3w1


Przez przypadek trafiłam na niezwykle ciekawą i kolorową sałatkę. Przyciągnęła mój wzrok w sekundę i tak zafascynowała, że od razu musiałam ją mieć na swoim stole. 
Intrygujące były w niej zupełnie przeciwstawne smaki: słodki, kwaśny i słony, bo takie są maliny, arbuz i feta. To wszystko w jednej sałatce? czemu nie;)
Robiłam ją ostrożnie, ale efekt był piorunujący, bo wszystko się idealnie komponowało. Wspaniała, kolorowa, letnia, lekka sałatka.
Wyszło jej oczywiście za mało i biliśmy się o ostatnią łyżkę;) 
Następnym razem zrobię podwójną porcję.
Dziękuję Oli  za ciekawy przepis

Składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1-2 plastry arbuza
  • 0.5 opakowania fety
  • 2 garście malin
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżki soku z  cytryny
  • pieprz do smaku
Sałatę poszarpać palcami na mniejsze kawałki, rozłożyć na płaskim talerzu.
Fetę i arbuza pokroić w kostkę, położyć na sałacie. Dodać maliny.
Oliwę sok z cytryny i pieprz połączyć i polać sosem sałatkę.
Podawać od razu po przygotowaniu.






Smakołyki na pikniki

sobota, 14 lipca 2012

Waniliowa kaszka manna z malinami


Lubią ją duzi i mali. Kaszka manna, to mój smak z dzieciństwa. Na niej się wychowałam, dorastałam, a teraz swoją miłością do niej zaraziłam swoje dzieci;)
Robię ją na różne sposoby i z wieloma dodatkami, dlatego nigdy nam się nie nudzi.
Tak przygotowana manna, dzięki użyciu miksera jest aksamitna i bardzo delikatna. 
Pasuje na dobry początek dnia, na smaczny deser po obiedzie, jak i na świetną kolację.
Ten smakołyk, to gwarancja oddania pustej miseczki przez mojego synka;)

Składniki:


  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • łyżka cukru
  • 150g serka waniliowego (opakowanie)
  • maliny
  • bita śmietana do dekoracji
Do gotującego się mleka wsypać kaszkę oraz cukier i intensywnie mieszać dopóki nie zgęstnieje. Potrzymać na gazie kilkanaście sekund ciągle mieszając. 
Lekko przestudzoną kaszkę połączyć z serkiem waniliowym i zmiksować mikserem na gładką masę.
Udekorować malinami i bitą śmietaną.
Jeść ciepłą lub po schłodzeniu.




Z dziećmi i dla dzieci Smakołyki na pikniki