sobota, 30 czerwca 2012

Domowa pizza. Najlepsza!


Zrobić pizzę jest dziecinne łatwo, ale zrobić dobrą pizzę, to już nie tak prosto. Jestem bardzo wybredna w tej kwestii i zadowolić mój żołądek może jedynie pizza "idealna".

W domu eksperymentowałam z wieloma przepisami i żaden nie był perfekcyjny. Zawsze było jakieś "ale": a to ciasto za grube, a to ciasto za cieńcie, a to zakalec, a to ser skorupa. 

Od kiedy odkryłam ten przepis i sos do pizzy, skończyły się kombinacje, piekę ją zawsze tak samo i zawsze wychodzi idealna: nie za cienka, nie za gruba, z lekko chrupiącym spodem, puszystym środkiem i co najważniejsze, z wspaniale ciągnącym się serem. Pycha.

Sekret tej pizzy tkwi w tym, że nie ma w niej dodatku mleka, który moim zdaniem niedobrze wpływa na ciasto, ser rozkładamy pod wędliną, co powoduję, że przyjemnie ciągnie się po upieczeniu. Pizzę wkładamy do baaardzo mocno rozgrzanego piekarnika. Ostatni tajnik przepisu, to sos, którym smarujemy ciasto przed pieczeniem - jest idealny;)
 Polecam!


Składniki: (na dużą blachę)


  • 3 szklanki mąki
  • 0.5 kostki drożdży lub opakowanie suszonych ( po świeżych drożdżach pizza bardziej wyrasta)
  • szklanka wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • dowolna wędlina (co kto lubi: salami, szynka, kiełbasa)
  • 250g sera zółtego
  • 250g pieczarek

Składniki na sos:


  • pół szklanki przecieru pomidorowego z kartonu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
Składniki na ciasto zagnieść. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na długość i szerokość całej blachy. Na cieście rozsmarować sos.
Ser zetrzeć na dużych oczkach, rozłożyć na cieście (dajemy go pod wędlinę, dzięki temu po upieczeniu zamiast skorupy na górze, ser wspaniale się ciągnie).
Dowolną wędlinę rozłożyć na startym serze
Pieczarki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, położyć na wędlinie.

Pizzę włożyć do nagrzanego do 260C piekarnika. Piec dokładnie 12 minut (ani mniej, ani więcej, po tym czasie pizza jest idealna).
Po upieczeniu ostrym nożem, lub nożykiem do pizzy pokroić na prostokąty.







piątek, 29 czerwca 2012

Krucha tarta z truskawkami i kremem budyniowym


Musiałam jeszcze wykorzystać końcówkę sezonu truskawkowego i zrobić tartę. Chodziła za mną już kilka miesięcy, ale nie mogłam się za nią zabrać. 
To jedno z moich ulubionych i pierwszych ciast jakie odważyłam się zrobić na początku swojej kuchennej kariery. 
Kruche ciasto, soczyste truskawki i aksamitny krem waniliowy, można chcieć czegoś więcej?
Dla mnie to istna rozkosz dla podniebienia;)

Składniki:

Ciasto: ( z podanych składników wychodzą 2 spody na tartę)
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 150g schłodzonego masła
  • łyżeczka cukru
 Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
  •  4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1-2 żółtka 
  • 100g masła
  • 500g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Składniki na ciasto zagnieść. Zrobić z niego kulę, którą podzielić na dwie części. Do tarty wykorzystujemy tylko jedną połowę ciasta, drugą można przechować w lodówce do 7 dni lub zamrozić w zamrażalniku.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód po nakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180C) i piec ok 20-25minut.
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać go z mąką oraz z zółtkami. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodać cukier i cukier waniliowy.
Powoli, ciągle mieszając, dolać mleko z mąką i żółtkami. Po kilku minutach gotowania na małym gazie ( gdy budyń zgęstnieje), odstawić go z ognia. Dodać do niego posiekane masło. Wszystko wymieszać.
Ciepły krem wylać na upieczony spód tarty i zostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, obrać i wyłożyć na wystudzony krem.
 Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Lekko ścinającą się wylać na tartę.
Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.







Truskawki 2012 Smakołyki na pikniki

czwartek, 28 czerwca 2012

Krupnik. Najlepszy!



Krupnik jest moją ukochaną zupą i zawsze tak będzie. Uwielbiam go od dzieciństwa, od czasu kiedy, moja babcia go dla mnie gotowała. To właśnie jej krupniczek zawsze uważałam za najlepszy na świecie. Do dzisiaj kiedy pyta, co ugotować, zna odpowiedzić - "krupniczek":) 
Choć zawsze bardzo starałam się gotować  podobnie i dorównać smakowo oryginałowi, nigdy mi się, to jednak nie udało. 
Jakiś czas temu w rozmowie z babunią, poprosiłam ją, aby krok po kroku powiedziała, co i jak robi, co do niego dodaje. Czułam, że coś przeoczyłam. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zorientowałam się, że ten fenomenalny, ostateczny smak, jej krupnik zawdzięczał dodatkowi majeranku, którego ja w życiu nie dodawałam gotując tą zupę u siebie w domu! Bingoooooooo!
Szybko pobiegłam po składniki i zabrałam się za gotowanie:) Teraz w smaku moja zupa wychodzi bardzo podobna do tej, którą pichci  babcia, choć jej wersja i tak na zawsze zostanie naj naj;). 
Nareszcie jestem w pełni  zadowolona;) 

Składniki:


  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • pół pora
  • 1-2 ziemniaki
  • udko z kurczaka
  • pół woreczka kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki do smaku
  • majeranek do smaku
  • łyżeczka vegety
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka zalać wodą, doprawić vegetą i gotować ok. 15 minut. W międzyczasie jarzyny obrać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na małych otworach. Pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki pokroić w kosteczkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się kurczakiem. Dodać kaszę. Gotować do miękkości warzyw ok. 15 minut.
Pod koniec gotowania zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem i świeżą pietruszką. całość zabielić śmietaną.



IV Letni Festiwal Zupy

wtorek, 26 czerwca 2012

Jabłuszko pod pierzynką


Dzisiaj obiecany deser z wykorzystaniem owoców z kompotu. Nic się nie może przecież zmarnować ;) a takie owoce są naprawdę pyszne.
W połączeniu z bitą śmietaną i bezami wychodzi sympatyczny, lekki, letni deser.


Składniki ( na 3 porcje):


  • 4 gotowane jabłka z kompotu (pokrojone w ćwiartki)
  • 250ml śmietanki kremówki
  • garść rodzynek
  • cukier do smaku
  • kilka bez
  • kakao lub tarta czekolada do posypania
Ugotowane ćwiartki jabłek rozłożyć do salaterek, odrobinę posłodzić. Rodzynki sparzyć, a następnie posypać nimi jabłka.
Śmietanę ubić, rozłożyć na owocach. Posypać tartą czekoladą/kakaem, przybrać bezami.






Kompot rabarbarowo- jabłkowy


Nie jestem wielką entuzjastką kompotów i robię je niesłychanie rzadko. Moja lekka niechęć do nich wynikać może z przesytu w dzieciństwie. Kompot kojarzy mi się z przesłodzonym "ulipkiem", obowiązkowym do każdego obiadu w moim domu. 
Jednak ostatnio podczas fali upału naszła mnie ochota na orzeźwiający, lekko schłodzony, delikatny kompot w sobotnie popołudnie. W dodatku posiadałam duży zapas rabarbaru, który trzeba było spożytkować, a jak wiadomo rabarbar świetnie nadaje się na dodatek do kompotu.
Mój napój wyszedł pyszny, nie za słodki, bo tego pilnowałam, idealny na ciepły, letni dzień.

Natomiast jutro zapraszam wszystkich na smaczny, prosty deser. Pokażę jak w banalny sposób można wykorzystać owoce z kompotu i stworzyć lekką przekąskę.


Składniki:

  • 4 jabłka
  • duża garść pokrojonego rabarbaru
  • 0.7 - 1l wody
  • cynamon i cukier do smaku

Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Rabarbar również umyć, obrać i pokroić na kawałki.
Wrzucić owoce do garnka, zalać wodą z dodatkiem cynamonu i gotować chwilę. Gdy już owoce będą ugotowane ( nie rozgotowane). Kompot odcedzić i posłodzić do smaku. 
Podawać schłodzony.



Przekąski na SESJĘ

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Makaron z kurczakiem i pieczarkami


Co tu dużo pisać - klasyka. 
Makaron z dodatkiem pieczarek i soczystą piersią z kurczaka, a wszystko to w delikatnym, lekko śmietanowym sosie. 
To się nie może nie udać. Świetne połączenie smakowe, które zawsze się sprawdza.


Składniki:


  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 400g dowolnego makaronu
  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 0.5l bulionu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka według uznania

Makaron ugotować i odcedzić.  
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Cebulę obrać i posiekać. Dorzucić do grzybów. Podsmażyć wszystko na niewielkiej ilości oleju kilka minut.
Filet kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej, albo dzień wcześniej). Mięso dodać na patelnię z podsmażonymi pieczarkami. Smażyć do momentu zarumienia się mięsa. 
Po tym czasie zalać wszystko bulionem i dusić kilka minut. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany szczypiorek. Sos zagęścić mąką i dodać śmietanę.
Podawać z makaronem.






























Kuchnia Bardzo Włoska 2012

niedziela, 24 czerwca 2012

Dżem truskawkowy z extra dużymi kawałkami owoców



Sezon truskawkowy pomału będzie dobiegał końca, a ja już zaczynam łapać deprechę, że przyjdzie mi  czekać na nie cały, długi rok. Chcąc zatrzymać ten niepowtarzalny smak i letni zapach, postanowiłam zamknąć go na dłużej w... słoiku:)
Pomysł był świetny, bo w prosty i szybki sposób wyszło mi sporo domowego dżemu z dużymi kawałkami owoców, który mogę sobie zaserwować kiedy tylko zatęsknię za latem.


Składniki:

  • 2kg truskawek
  • 660g cukru ( po 330g na każdy kilogram owoców)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 żelfixy 
  • kilka łyżek wody
Słoiki umyć i wyparzyć. 
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić według uznania. Wymieszać z żelfixem, cukrem, sokiem z cytryny i z odrobiną wody. Zagotować. Często mieszając gotować kilkanaście minut na małym gazie.
Gorący dżem natychmiast przekładać do słoików i szczelnie zamykać.





Truskawki 2012 Konfitury