czwartek, 31 maja 2012

Tort urodzinowy na spodzie z Nutelli i sucharków



Przygodę z moim blogiem rozpocznę od dodania przepisu na fenomenalny torcik, który zagościł na naszym stole już kilka razy. 
Zakochałam się w jego smaku na urodzinach chrześniaka emka, a zapytawszy o recepturę nie uwierzyłam, że z czegoś tak prostego może wyjść coś tak dobrego.
Jednak czego można się spodziewać po połączeniu Nutelli z sucharkami. Cud, miód i orzeszki.
Ciasto bardzo proste i myślę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce nie może nie wyjść. Plus dla zapracowanych, bo nie wymaga pieczenia.


Spód
  • opakowanie sucharków (tych niebieskich delikatesowych)
  • słoik Nutelli (30-40dag)
  •  200 ml kwaśniej śmietany 18%
 Sucharki zemleć na drobny pył ( można w malakserze, ja tarłam na tarce), dokładnie wymieszać z Nutellą. Powstałą gęstą masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać. Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie sucharkowym w tortownicy.

Masa


  • 600 ml kremówki 30%
  • 2 galaretki
  • 3 śmietan fixy lub żelatyna
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka cukru
  • owoce sezonowe (borówki, truskawki, maliny, poziomki)
 Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i łyżką cukru i śmietan fixami i wyłożyć na warstwę z kwaśnej śmietany. Na bitą śmietanę ułożyć owoce. Zagotować 2 szklanki wody. Rozpuścić w niej galaretki, wystudzić. Gęstniejącą galaretkę zalać owoce i wstawić do lodówki, by galaretka stężała. Ciasto najlepiej robić dzień wcześniej.