Nieprzerwaną, wielką miłością darzę kuchnię azjatycką.
To jedyna kuchnia świata, która posiada tysiące potraw, przygotowywanych na tysiące, różnych sposobów.
Dzięki tej różnorodności, codziennie można przyrządzać, całkiem nowe, inne dania.
Dlatego, w swoim domu, non stop eksperymentuję z tymi orientalnymi smakami i aromatami, w których "przepadłam" bez reszty, ciągle tworząc coś nowego;)
Składniki:
- 500 gr mięsa wołowego mielonego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- pół główki kapusty pekińskiej
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty curry
- natka pietruszki
- 200 g chińskiego makaronu
Dodać pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 1 minuty.
Dodać poszatkowana kapustę pekińską i szczypiorek.
Podsmażać ok. minuty.
Makaron ugotować, wymieszać z mięsem.
Całość posypać natką pietruszki lub kolendrą.
wygląda pysznie! dwa dni temu mąż sprawił mi nowego woka, muszę kiedyś skorzystać z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja i chętnie przygotuję moim głodomorom :-) Antenko, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
OdpowiedzUsuńPysznie zaczynasz rok! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrównież uwielbiam kuchnię azjatycką :) to danie jest jak dla mnie stworzone :)
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuń