piątek, 14 listopada 2014

Udka z kurczaka faszerowane szpinakiem w sosie dyniowo - kokosowym z chili



Jako, że od kilku dni na blogu, nie pojawił się przepis z udziałem dyni, zatęskniłam do tego słonecznego, najbardziej jesiennego warzywa.

Na dzisiejszy obiad proponuję, soczyste, faszerowane szpinakiem, udka z kurczaka, w kremowym, aksamitnym, dyniowo - kokosowym sosie.
Nie byłabym sobą gdybym nie pokusiła się o mój ukochany, orientalny dodatek, pikantnej papryczki chili i imbiru.
Według mnie, to iście królewskie połączenie smaków, gratka dla każdego podniebienia.

Składniki:
  • 500g obluzowanych z kości udek kurczaka, lub tak jak u mnie mięsa (bez kości) z udek kurczaka
  • 4 garście szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 40g fety
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
  • olej do smażenia
sos dyniowy
  • 4 łyżki pure z dyni
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 0.4 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
Jeżeli posiadamy udka z kurczaka z kośćmi, obluzować je i wyciągnąć.
Jeżeli posiadamy mięso z udek z kurczaka (już bez kości) nacieramy je przyprawami: solą, pieprzem i czosnkiem.
Na łyżce masła podsmażyć szpinak, dodać czosnek, fetę i odrobinę pieprzu.
Obluzowane udka z kurczaka nafaszerować gotowym farszem lub gdy posiadamy mięso z udek, powstałym farszem posmarować mięso i zwinąć roladki.
Mięso podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Podsmażone udka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni co kurczaka podsmażyć posiekany czosnek, chili i imbir.
Dodać dynię.
Do całości wlać mleczko kokosowe.
Sos doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Gotowym sosem dyniowym zalać podsmażone udka.
Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C.
Udka piec ok. 20 minut.
Udka z kurczaka podawać np. z gotowanym ryżem.














5 komentarzy:

  1. świetne danie , najbardziej zainteresował mnie sos, na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to skomponowałaś:) Najbardziej podobają mi się te udka faszerowane szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Zawsze mam problem z luzowaniem kurczaka;-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowicie wyglądają te udka. Farsz doskonały. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się ten pomysł :) dynia, kokos i szpinak świetnie się ze sobą komponują. podobne połączenie wykorzystałam w zupie, a i to chętnie bym spróbowała w wersji z kurczakiem! :)

    OdpowiedzUsuń