Przepis na genialny, niekonwencjonalny sos z orzeszków ziemnych, podawałam kilka dni temu.
Dzisiaj, proponuję wykorzystać go, jako dodatek do pieczonego mięsa z kurczaka.
Niezwykle soczysty, lekko orientalny kurczak w aksamitnym, równie orientalnym sosie z orzeszków ziemnych, to wspaniałe połączenie składników.
Nie powiem za dużo, że to wręcz istna petarda, doznań dla kubków smakowych.
Składniki:
- 4 nogi z kurczaka
- 4 plasterki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 pałeczka trawy cytrynowej
- 0.5 cytryny
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 -3 łyżki słodkiego sosu chili
- sól pieprz
- 0.5 szklanki masła orzechowego
- 0.5 szklanki wrzątku
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 0.5 papryczki chili
Zalać zimną wodą.
Wymoczyć najlepiej kilka godzin.
Imbir zetrzeć, czosnek przetrzeć przez praskę i trawę cytrynową posiekać.
Wymieszać z sokiem z 0.5 cytryny, sosie sojowym, chili i kolendrą.
Marynatę doprawić solą i pieprzem.
Powstałą marynatą natrzeć kurczaka.
Mięso odstawić na jakiś czas do lodówki by się przegryzło.
Nogi z kurczaka piec w piekarniku ok. 45- 50 minut w 200C ( u mnie funkcja grill).
Mięso podawać np. z sosem z orzeszków ziemnych.
Masło orzechowe wymieszać z wrzątkiem i resztą składników.
Powstałym sosem polać mięso.
mój mąż byłby zachwycony ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity kurczak,sosik ekstra
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńJakie zgrabne udo;))
OdpowiedzUsuńZnakomite połączenie! Pyszności!
OdpowiedzUsuńHo, ho. ale solidne i pożywne jedzonko, mniam :)
OdpowiedzUsuńFajne te nogi! :) Muszę wypróbować sosu :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym taką nogę zabrała do siebie na obiad!! :)
OdpowiedzUsuńorientalnie doprawiony kurak to jest to :)
OdpowiedzUsuńMusze powiedzieć, że zawiesiłam oko na tym przepisie. Nie ma wątpliwości to jest petarda aromatów hi hi. Mieszne ucczucia mam do sosu. Oczywście dlatego, że jeszcze nie próbowałam, a to zwiątpienie wynika stąd, że nie kupuję masła orzechowego i kojarzy mi się z zabijającą słodyczą, a ja lubie konkretnie i z aromatem oczywiście. Bardzo podobają mi się składniki do przyrzadzenia kurka. Je biore w ciemno, bo wiem, że z wytopioną skórką kuraka, cienką jak pergamin, te aromaty będa boskie i moje kubki smakowe sie ucieszą !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda