wtorek, 14 października 2014

Pieczone nogi z kurczaka z imbirem, kolendrą i trawą cytrynową z aksamitnym sosem z orzeszków ziemnych



Przepis na genialny, niekonwencjonalny sos z orzeszków ziemnych, podawałam kilka dni temu.

Dzisiaj, proponuję wykorzystać go, jako dodatek do pieczonego mięsa z kurczaka.

Niezwykle soczysty, lekko orientalny kurczak w aksamitnym, równie orientalnym sosie z orzeszków ziemnych, to wspaniałe połączenie składników.

Nie powiem za dużo, że to wręcz istna petarda, doznań dla kubków smakowych.

Składniki:
  • 4 nogi z kurczaka
  • 4 plasterki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 pałeczka trawy cytrynowej
  • 0.5 cytryny
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 -3 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól pieprz
sos
  • 0.5 szklanki masła orzechowego
  • 0.5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 0.5 papryczki chili
Mięso oczyścić.
Zalać zimną wodą. 
Wymoczyć najlepiej kilka godzin.
Imbir zetrzeć, czosnek przetrzeć przez praskę i trawę cytrynową posiekać.
Wymieszać z sokiem z 0.5 cytryny, sosie sojowym, chili i kolendrą.
Marynatę doprawić solą i pieprzem.
Powstałą marynatą natrzeć kurczaka.
Mięso odstawić na jakiś czas do lodówki by się przegryzło.
Nogi z kurczaka piec w piekarniku ok. 45- 50 minut w 200C ( u mnie funkcja grill).
Mięso podawać np. z sosem z orzeszków ziemnych.
Masło orzechowe wymieszać z wrzątkiem i resztą składników. 
Powstałym sosem polać mięso.








10 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity kurczak,sosik ekstra

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite połączenie! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ho, ho. ale solidne i pożywne jedzonko, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te nogi! :) Muszę wypróbować sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym taką nogę zabrała do siebie na obiad!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. orientalnie doprawiony kurak to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze powiedzieć, że zawiesiłam oko na tym przepisie. Nie ma wątpliwości to jest petarda aromatów hi hi. Mieszne ucczucia mam do sosu. Oczywście dlatego, że jeszcze nie próbowałam, a to zwiątpienie wynika stąd, że nie kupuję masła orzechowego i kojarzy mi się z zabijającą słodyczą, a ja lubie konkretnie i z aromatem oczywiście. Bardzo podobają mi się składniki do przyrzadzenia kurka. Je biore w ciemno, bo wiem, że z wytopioną skórką kuraka, cienką jak pergamin, te aromaty będa boskie i moje kubki smakowe sie ucieszą !!!


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń