niedziela, 5 października 2014

Krewetki tygrysie w sosie curry z dynią i mlekiem kokosowym




Kolejne, słoneczne, iście jesienne danie - curry z krewetek z dynią i mlekiem kokosowym.

Potrawa mocno rozgrzewająca, pikantna, aksamitna, o zdecydowanym, orientalnym smaku.
Po prostu wyborna!

Składniki (ok. 2-3 porcje):
  • 500g świeżych krewetek tygrysich
  • 250g mleka kokosowego
  • 4-5 łyżek pure z dyni
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0.4 pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 0.4 papryczki chili
  • 1 łyżka pasty curry
  • sól+ pieprz do smaku
Krewetki obrać.
Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
Podsmażyć na maśle.
Dodać pastę curry, pure z dyni i mleko kokosowe.
Podgrzewać kilka minut.
Wrzucić krewetki i posiekaną pietruszkę.
Curry trzymać na ogniu ok. 2 minuty ( nie dłużej).
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Curry podawać  tak jak ja z pieczywem lub np. z ryżem. 









6 komentarzy:

  1. jaki śliczny kolor ma to danie!:) orientalne smaki również w mojej kuchni często goszczą :) a krewetki i dynię mam zamrożone, to tylko zostaje zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor, bardzo apetycznie wyglądają te krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne musiały być:-) uwielbiam takie smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaszalałaś kobieto, ale bardzo pozytywnie. Możesz mnie adoptować, ale juz chyba o ci proponowałam :D

    Tracy Chapman

    OdpowiedzUsuń