środa, 17 września 2014

Ryżowy deser "Rafaello"



Mleczny, delikatny, mocno kokosowy, ryżowy deser, który dopieści każde podniebienie.
Pychota, smakiem przypominająca wyborne znane wszystkim słodkości - kuleczki rafaello. 

Składniki:
  • 0.5 szklanki ryżu
  • 2.5 szklanki leka
  • garść płatków migdałowych
  • 70g wiórków kokosowych
  • 0.5 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • cukier (ilość wedle uznania)
  •  bita śmietana i świeża mięta do dekoracji
Ryż ugotować w 2 szklankach mleka.
Jeżeli jest taka potrzeba, ryż wyjdzie za gęsty, dodać jeszcze 0.5 szklanki mleka.
Pod koniec gotowania dodać kokos, płatki migdałowe i czekoladę.
Jeżeli potrzeba, całość dosłodzić.
Dodać rum.

Deser przelać do salaterek.
Włożyć do lodówki, schłodzić kilka godzin.
Deser podawać z kleksem bitej śmietany i listkami świeżej mięty.









11 komentarzy:

  1. Cudownie prezentuje się ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mam lenia do takich deserów, ale ten wygląda wyśmienicie, wyobraziłam sobie chrupiące płatki w masie, mniam, zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam i kokos i migdały, ale ryż na słodko coś mi nigdy nie podchodził :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj to teraz mi smaku narobiłaś!! wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ on musi być pyszny! Porywam pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne, muszę koniecznie zapamiętać, już mam w głowie zwegowaną wersję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie bomba! Czuję, że ten deser idealnie trafia w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kokos uwielbiam, więc ten deser dla mnie byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń