piątek, 19 września 2014

Gulasz po węgiersku



Pikantny, rozgrzewający, syty, idealny  na zbliżające się do nas wielkimi krokami chłody, pyszny gulasz wołowy po węgiersku.

Paluszki lizać!

Składniki:
  • 1kg mięsa wołowego ( u mnie karczek)
  • 2 cebule
  • 3 kolorowe papryki
  • 400ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 3 ząbki czosnku
  • 0.4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz, papryka wędzona
Mięso pokroić w kostkę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką.
Mięso obtoczyć w mące.
Cebule posiekać.
Mięso  i cebule podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Zalać przecierem pomidorowym i winem.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
Gulasz dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1- 1.5 godziny.
Na ok. 15 minut przed końcem gotowania do gulaszu dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. 











Paprykujemy 5

11 komentarzy:

  1. Oj tak, paluszki lizać:-) Z tą kaszą musiał smakować:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Idealny na chłodniejsze dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne. Kolorowe. Smakowicie wygląda, aż cieknie ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki zestaw to ja i bez chłodów zbliżających się wielkimi krokami chętnie zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. PYSZNE DANIE... ZAPRASZAM NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU ;POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/placki-ziemniaczane-po-wegiersku.html

    OdpowiedzUsuń
  6. takie obiadki to my lubimy! i faktycznie, jak chłody przyjdą to miło rozgrzać się takim daniem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślami wywołałam ten gulasz. Dawno nie jadłam, ale patrząc na Twój przepis tak bardzo mi się zachciało, że pojęcia nie masz. Bardzo smakowicie go pokazałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda.Od dłuższego czasu mam ochotę na taki prawdziwy wołowy gulasz.Chyba mnie zainspirowałaś,tym swoim gulaszem i może w przyszłym tygodniu wreszcie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczny kolorek ma, a na winie musi mieć świetny smak! :)

    OdpowiedzUsuń