Kolejny niezwykle jesienny wypiek, z wykorzystaniem uwielbianej przeze mnie dyni i jabłek.
Kostka dyniowo -jabłkowa z kokosem, to jedno z najlepszych ciast, które ostatnio pochłanialiśmy.
Wypiek nietypowy, ale zjawiskowy w smaku.
Genialne połączenie pure z dyni, z mlekiem skondensowanym, jabłkami, kokosem, solonymi orzeszkami i gorzką czekoladą.
Raj dla podniebienia!
Przepis pochodzi z magazynu "Sweet Dreams" ( wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014r.)
Składniki:
spód
- 250g ciasteczek pełnoziarnistych
- 120g masła
nadzienie
- 200g pure z dyni
- 2 jabłka
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 75g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 uprażonych solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80g wiórków kokosowych
Ciasteczka zmielić w malakserze.
Dodać pokrojone masło, zagnieść ciasto.
Spód blaszki (ok. 20x30) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciasteczkową masą.
Mleko wymieszać z mąką, pure z dyni, proszkiem do pieczenia, startymi na tarce na dużych oczkach jabłkami, cynamonem, orzeszkami i posiekaną czekoladą.
Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód.
Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto piec do zrumienienia w 175C, 35-45 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Po wystudzeniu ciasto pokroić na kwadraty.
Pysznie podane!!!
OdpowiedzUsuńapetyczna!! cudowna :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jeden świetny przepis z dynią, pycha :)
OdpowiedzUsuńJaka boska ta kostka! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi trochę inne ciacho. Wspaniałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho.
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto!
OdpowiedzUsuńJabłko i dynia to bardzo udane połączenie :)))
OdpowiedzUsuńAle kusisz Antenko! :)
OdpowiedzUsuńCudownie słoneczne to ciasto :) No i połączenie tych cudownych, jesiennych smaków... Muszę je mieć :)
OdpowiedzUsuńŁał, ale fajne :-)
OdpowiedzUsuńokrutnie podoba mi się takie połączenie!!!
OdpowiedzUsuń