niedziela, 28 września 2014

Kostka dyniowo - jabłkowa z kokosem


Kolejny niezwykle jesienny wypiek, z wykorzystaniem uwielbianej przeze mnie dyni i jabłek.
Kostka dyniowo -jabłkowa z kokosem, to jedno z najlepszych ciast, które ostatnio pochłanialiśmy.

Wypiek nietypowy, ale zjawiskowy w smaku.
Genialne połączenie pure z dyni, z mlekiem skondensowanym, jabłkami, kokosem, solonymi orzeszkami i gorzką czekoladą.
 
Raj dla podniebienia!

Przepis pochodzi z magazynu "Sweet Dreams" ( wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014r.)

Składniki:

spód
  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 120g masła
nadzienie
  • 200g pure z dyni
  • 2 jabłka
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 uprażonych solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80g wiórków kokosowych
Ciasteczka zmielić w malakserze.
Dodać pokrojone masło, zagnieść ciasto.
Spód blaszki (ok. 20x30) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciasteczkową masą.
Mleko wymieszać z mąką, pure z dyni, proszkiem do pieczenia, startymi na tarce na dużych oczkach jabłkami, cynamonem, orzeszkami i posiekaną czekoladą.
Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód.
Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto piec do zrumienienia w 175C, 35-45 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Po wystudzeniu ciasto pokroić na kwadraty.











Dynia na słodko i słono Jabłka wolności Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera

12 komentarzy: