piątek, 26 września 2014

Babka dyniowo - kakaowa



Pyszna, wilgotna, ciężka, trochę przypominająca swoją konsystencją i smakiem brownie, dyniowo - kakaowa babka.

Śmiało mogę nazwać ją, babką idealną.
Takie ciasta lubimy najbardziej:)

Babka, była nie tylko pyszna, oczarowała nas również swoim niezwykle słonecznym kolorem.
Dzięki temu, że do ciasta dodana była dynia, babka zyskała bajeczną, intensywnie pomarańczową barwę.

Tak samo jak u Pauliny, ta dyniowo-kakaowa babeczka i u nas zrobiła furorę, podbijając nasze serca bez reszty. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 0.5 szklanki pure z dyni
  • 8 łyżek ciemnego, gorzkiego kakao
Wszystkie składniki oprócz kakao i pure z dyni połączyć ze sobą.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Do drugiej części dodać pure z dyni i wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać odrobiną mąki.
Nakładać naprzemiennie (po łyżce), ciasto dyniowe i ciasto kakaowe, do wyczerpania się składników.
Babkę piec w 180C ok. 50-60 minut.









Dynia na słodko i słono Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera

13 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda )

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda doskonale. I jeszcze ten kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też już dyniowo. Fajne połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anetko na takie ciasto w takim połączeniu składników to ja się piszę. Czytałam opis i już czułam smak tego ciasta :) I już mi ślinka ciekła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ah sezon na dynię w pełni, moja właśnie siedzi w piekarniku ;D taka babeczka przepysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wypieki z dynią. Ta babka wyglada bardzo zachęcająco. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładnie wygląda! na pewno smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia i kakao bardzo się lubią :). Babka wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie. Czy babka nie bedzie za slodka jesli dodam 2 szklanki cukru?

    OdpowiedzUsuń