Jednak tym razem skusiłam się i podczas zawijania, wykorzystałam kapustę włoską.
Kapusta włoska jest łatwiejsza, przyjemniejsza i szybsza w obróbce, a gołąbki z kapustą włoską wychodzą tak samo pyszne.
Moje gołąbki wzbogaciłam, dużą ilością własnoręcznie suszonych prawdziwków, które nadały im wspaniałego smaku i niepowtarzalnego aromatu.
Danie paluszki lizać;)
Polecam!
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (karczek lub łopatka)
- 250g mięsa wołowego
- 0.5 kg podgardla wieprzowego
- 1 torebka ryżu
- 1 torebka kaszy
- 3/4 szklanki suszonych prawdziwków
- 4 ząbki czosnku
- 1 - cebule
- sól, pieprz, majeranek
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- kilka łyżek przecieru pomidorowego z kartonu
- smalec do smażenia
Grzyby namoczyć, zmielić.
Liście kapusty sparzyć.
Ryż i kaszę podgotować ok. 7 minut.
Mięso wymieszać z kaszą, ryżem, grzybami i roztartym czosnkiem.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na liście kapusty nakładać porcje mięsa, zawijać gołąbki.
Gołąbki podsmażyć na rozgrzanym smalcu.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego,wyłożonego liśćmi kapusty.
Gołąbki polać odrobiną przecieru pomidorowego.
Gołąbki piec w 170C ok. 1.5 -2 godziny.
Podczas pieczenia polewać je powstałym sosem.
W przypadku za mocnego rumienienia, gołąbki przykryć.
Gotowe gołąbki podawać ze skwarkami, sosem grzybowym lub pomidorowym.
mniam...pyszne:)
OdpowiedzUsuńtakich gołąbków jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńAntenka, patrąc na ilości składników, zrobiłaś tych gołąbków jak dla całej armii, albo dla małej armii na tydzień :D
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że niegdy nie podpiekałam gołąbków, ale spróbuję w przyszłości. Podoba mi się kolorek, który gołabki przybrały.
Pozdrawiamy serdcznie
Tapemda
Gołąbki wcinaliśmy 3 dni;)
Usuńa podpieczone smakują nam zdecydowanie bardziej, podsmażona kapucha jest the best!;)
Smakowałyby mi. Pysznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńŁał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuń