niedziela, 24 sierpnia 2014

Uszka z mięsem



Barszcz czerwony z uszkami, to ukochana zupa, ulubione danie mojego starszego syna.
Nic nie jest w stanie przebić tej klasycznej, każdemu dobrze znanej potrawy.
Synio, na uszka gotowy jest o każdej porze dnia i nocy i to w każdej ilości;)
Reszta domowników również uwielbia uszka z mięsem, z resztą nie znam osoby, która by się nie uśmiechnęła na słowo barszcz z uszkami;) 
Lubią go zarówno duzi jak i mali.

Składniki (ok. 100 uszek):

ciasto
  • 400g mąki
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
farsz
  • 1kg wieprzowiny ( u mnie karkówka)
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka, majeranek
Mięso zalać wodą, dodać marchewki, pietruszkę, 1 cebulę, ugotować do miękkości.
Ugotowane mięso,wraz z jarzynami, czosnkiem zmielić.
Pozostałe cebule posiekać, zeszklić na odrobinie tłuszczu, również zmielić.
Zmieloną cebulę dodać do mięsnej masy.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować.
Wykrawać okręgi, nakładać porcje farszu, formować uszka.
Gotowe uszka, wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.
Uszka gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Uszka podawać z barszczem czerwonym.








5 komentarzy:

  1. Oj to już poznałaś pierwszą osobę, która nie uśmiecha się na słowo barszcz czerwony z uszkami.
    Ja nie lubię bardzo czerwonego, nie smakuje mi.
    Ale uszka szczególnie z mięsem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zjem, ale miłością nie pajam również. W ogóle takie klasyczne dania często mają ze mną na bakier, gotuję je zresztą bardzo rzadko.

      Usuń
  2. Mmm, pyszności, uwielbiam barszczyk z uszkami.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy na obiad uszka z barszczem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię uszka, ale jestem zbyt leniwa, żeby je zrobić ;)) Twoje wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń