Jeżeli nie macie jeszcze dość truskawek, zapraszam na pyszne, kruche ciasto z truskawkami, z dodatkiem kremowej warstwy serka mascarpone, pod chrupiącą kruszonką.
Czysta kwintesencja lata!
Szybko, prosto, klasycznie, a przy tym bardzo smacznie:)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200g masła
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 0.75 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g mascarpone
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki (300-500g)
- 60g cukru
- 70g mąki
- 50g masła
Ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto podpiec 15 minut w 180C.
Lekko przestudzić.
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i jajkami.
Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie.
Na masie serowej poukładać pokrojone truskawki (przekrojone na pół).
Składniki na kruszonkę wymieszać.
Kruszonką posypać ciasto.
Ciasto piec 50-60 minut w 180C.
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Kurcze ale mi narobiłas smaka, a ja w szpitalu jak na złośc :(
OdpowiedzUsuńNice page and i like blogwalking. nice reciepe
OdpowiedzUsuńnice reciepe i try this at home :)
OdpowiedzUsuńa widzisz, ja bym się za to dała posiekać za takie ciacho... och jak ja bym chciała chociaż kawałeczek!!!
OdpowiedzUsuńFajne połączenie - musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodatkiem mascarpone. Już wyobrażam sobie ten obłędny smak...!
OdpowiedzUsuńNie bądź żyłą, podziel się!;-))
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje to ciasto. : )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. : )
Świetne :)
OdpowiedzUsuńPycha! Truskawek nigdy dość!
OdpowiedzUsuńja nigdy nie mam dość truskawek ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Cudownie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńA jakie rozmiary foremki?
OdpowiedzUsuńJaka foremka ma być??
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, zrobiłam mase wg przepisu i faktycznie wyszła woda-lepiej by byo pominąć tą mase
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń