sobota, 31 maja 2014

Tort rabarbarowo - marchewkowy pod jogurtowo - serową kołderką na drugie urodziny bloga




Jak ten czas leci!


Nawet się nie obejrzałam, a stuknęło dokładnie 2 lata od pierwszego wpisu.
Mnie się ciągle wydaje jakby to było wczoraj;)

Za mną ponad 400 postów, prawie 1 000 000 odwiedzin i cała masa ciepłych słów, komentarzy i maili od Was:)

Dziękuję Wam za to, że byliście ze mną przez te 2 lata i że odwiedzacie mnie ponownie, zostawiając po sobie ślad w komentarzach.

Pisanie bloga zaczynałam tylko i wyłącznie dla siebie, a teraz piszę go również i dla Was:)
Dzięki, że jesteście i smacznego!:)

Z okazji tak wyjątkowego dla mnie dnia, przygotowałam wspaniały, sezonowy tort rabarbarowo - marchewkowy, którego wieńczy kremowa jogurtowo - serowa kołderka.

Wyjątkowy, piękny, fantastyczny w smaku, delikatny, leciutki.
Czy trzeba go dalej zachwalać?
Myślę, że nie, bo ciasto jest grzechu warte.

Częstuje się tym iście letnim ciastem.
Zapraszam!
Smacznego:)

Inspirację zaczerpnęłam z przepisu z bloga Moje pasje, modyfikując go wedle swoich potrzeb. 

Składniki: 

biszkopt (tortownica 26cm)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Mus rabarbarowo - marchewkowy
  • 1kg rabarbaru
  • 200g marchewki
  • 3 jabłka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowy)
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
masa jogurtowo - serowa
  • 400g twarogu
  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 80g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
Ubijając, partiami dodawać cukier.
Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Dodać mąki i proszek.
Wymieszać do połączenia się składników.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Biszkopt piec w 180C ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Zrobić mus rabarbarowo - marchewkowy.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Rabarbar i jabłka obrać, drobno pokroić.
Marchewkę, rabarbar i jabłka przełożyć do rondla, dodać masło, cukier,cukier waniliowy, cynamon i miód.
Dusić do miękkości o. 10-15 minut.
Po tym czasie mus zmiksować by miał gładką konsystencję.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
Połączyć z musem.
Biszkopt przekroić na 2 części.
Pierwszy blat włożyć do zamkniętej tortownicy.
Wylać na niego przestudzony, tężejący mus.
Mus przykryć drugim blatem biszkopta.
Zrobić masę jogurtowo - serową.
Ser zmielić, wymieszać z jogurtem i cukrem.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
Wymieszać z masą serowo -jogurtową.
Masę serowo - jogurtową wylać na wierzch tortu.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin by stężał.
Ciasto przechowywać w lodówce.







 





Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

11 komentarzy:

  1. zapisuję przepis, tort wygląda rewelacyjnie takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje!
    Rabarbar i marchewka - super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! ; )
    Bardzo oryginalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ta masa w środku, gratuluję rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo, ale to bardzo kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluję i życzę kolejnych lat :) ja za 2 miesiące też będę miała 2 lata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marchewka z rabarbarem? Zaintrygowałaś mnie tym połączeniem :)
    Gratulacje z okazji rocznicy i kolejnych wspaniałych lat blogowania życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Najlepsze życzenia! Dużo inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wybacz, że spóźnione, ale szczere: życzenia niekończących się inspiracji, radości i wzruszeń z codziennego blogowania! Uwielbiam tu zaglądać i czerpać motywację, inspiracje oraz pokłady radości. Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratulacje, pozdrawiam serdecznie i życzę wielu smacznych pomysłów !

    OdpowiedzUsuń