piątek, 30 maja 2014

Sałatka ze szparagami z jajkiem w koszulce



Ciąg dalszy mojego szparagowego szaleństwa.

Dzisiaj proponuję znakomitą, prostą, ale jakże efektowną sałatkę ze szparagami, z dodatkiem szynki parmeńskiej i jajka w koszulce.

Uwielbiamy takie sałatki!:)

Sałatka sprawdzi się idealnie jako obiad/lunch w upalny dzień, może być również letnią, pożywną kolacją.

Składniki:
  • 1 pęczek białych/zielonych szparagów
  • 250g zielonej fasolki szparagowej
  • 150g szynki parmeńskiej
  • 1- zielone ogórki
  • 1-2 pomidory
  • jajka (ilość wedle uznania, u mnie 1 jajko na jedną osobę)
  • parmezan do posypania
  • świeży koperek i szczypiorek
  • 3  łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Fasolkę szparagową obrać, również ugotować.
Na paterze ułożyć warstwowo ugotowaną fasolkę szparagową.
Na fasolce poukładać pokrojonego w  pół plastry ogórka, ugotowane szparagi, pokrojonego pomidora i szynkę.
Całość posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Ugotować jajka w koszulce, ułożyć je na sałatce.
Całość posypać tartym parmezanem.
Zrobić sos.
Wymieszać ze sobą musztardę, wodę oliwę, ocet, miód.
Doprawić solą i pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.








Piknik majowy Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

9 komentarzy: