Ciąg dalszy mojego szparagowego szaleństwa.
Dzisiaj proponuję znakomitą, prostą, ale jakże efektowną sałatkę ze szparagami, z dodatkiem szynki parmeńskiej i jajka w koszulce.
Uwielbiamy takie sałatki!:)
Sałatka sprawdzi się idealnie jako obiad/lunch w upalny dzień, może być również letnią, pożywną kolacją.
Składniki:
- 1 pęczek białych/zielonych szparagów
- 250g zielonej fasolki szparagowej
- 150g szynki parmeńskiej
- 1- zielone ogórki
- 1-2 pomidory
- jajka (ilość wedle uznania, u mnie 1 jajko na jedną osobę)
- parmezan do posypania
- świeży koperek i szczypiorek
- 3 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1-2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
Fasolkę szparagową obrać, również ugotować.
Na paterze ułożyć warstwowo ugotowaną fasolkę szparagową.
Na fasolce poukładać pokrojonego w pół plastry ogórka, ugotowane szparagi, pokrojonego pomidora i szynkę.
Całość posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Ugotować jajka w koszulce, ułożyć je na sałatce.
Całość posypać tartym parmezanem.
Zrobić sos.
Wymieszać ze sobą musztardę, wodę oliwę, ocet, miód.
Doprawić solą i pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Bardzo smakowita sałatka.
OdpowiedzUsuńzjadłabym oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająca.Bardzo!:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam takie sałatki!
OdpowiedzUsuńświetne danie:) wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńpyszotka, chętnie bym schrupała:) prześlicznie podane:)ps. obserwuję i zapraszam do mnie na muffinkowy post :*
OdpowiedzUsuńjak kolorowo! można jeść oczami :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń