Bardzo ciekawe, ale i wyjątkowo trafione połączenie smaków.
Kotlety mielone, z kwaskowo-słodkim jabłkiem i dodatkiem ostrego pora, to smaczna alternatywa dla klasycznego mielonego.
Dodatek jabłka i pora sprawia, że kotleciki wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze, niż te tradycyjne.
Zainspirowała mnie, Półka z przyprawami.
Składniki:
- 500g mielonej wieprzowiny
- 0.5 pora
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Cebulę posiekać, przesmażyć.
Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Mięso doprawić solą, pieprzem papryką.
Dodać cebulę, pora, jajko, jabłko i bułkę tartą.
Wyrobić mięsną masę.
Formować kotlety.
Obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano.
Pyszne połączenie smaków! Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńZ porem znam, ale z jabłkiem to dla mnie nowość. Ciekawe:)
OdpowiedzUsuńmniam :))
OdpowiedzUsuńwidziałam już gdzieś takie połaczenie. i jestem ciekawa tego jabłka w środku :). muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam mięsa mielonego z jabłkiem. Brzmi intrygująco!
OdpowiedzUsuńJabłko i por w mielonym;-)? Bardzo jestem ciekawa ich smaku:-)
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak Marzenka jestem strasznie ciekawa jak smakują kotlety z takimi dodatkami :-)
OdpowiedzUsuńO, ciekawe dodatki. A kotleciki wyglądają pysznie. :) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńDo kotletów mielonych dodawałam już różności, ale nigdy jabłka:) Bardzo jestem ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe dodatki - super odmiana dla tradycyjnych mielonych
OdpowiedzUsuńJa powiem tak, kotlety mielone, da się sprzedać w każdej postaci i zawsze jest pyszne.
OdpowiedzUsuńJa zrobię kotlety u nas, to muszę to koniecznie zawrzeć tę informację. W końcu te kotlety zrobię. Mam tylko swoją teorię na temat mielenia mięsa, ale o tym również kiedys napiszę :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Super pomysł! Jeszcze nie jadłam na słodko kotletów :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o tych kotletach - muszę powtórzyć, bo faktycznie wychodzą świetne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie Ci wyszły:)
Pozdrawiam!