niedziela, 8 grudnia 2013

Kostki piernikowe z marcepanem i pomarańczą


Kostki piernikowe z marcepanem, przełożone kwaskowym dżemem pomarańczowym, oblane pyszną, grubą warstwą czekolady, to moja tegoroczna, pierwsza propozycja świąteczna:)

Te małe kosteczki na jeden kęs, nie wymagają leżakowania, są mięciutkie i delikatne już po paru godzinach schłodzenia w lodówce.  

W smaku - poezja!  Znikają z talerza w ekspresowym tempie:)

Te pierniczki podbiły serca każdego domownika i szykuję już powtórkę z pieczenia!
Pychota!

Inspiracja - Sprawdzona kuchnia.

Składniki:
  • 130 g miodu
  • 60 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao dobrej jakości ( gorzkie, bez dodatków )
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 150 g mąki pszennej

dodatkowo

  • 200 g masy marcepanowej
  • słoik dżemu pomarańczowego
  • 200 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju roślinnego

  • 120 g miodu gryczanego
  • 60 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao  ( gorzkie, bez dodatków )
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka melasy
Miód i masło rozpuścić w garnuszku. 
Wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać kakao, sodę, sól, przyprawę do piernika, jajko.
Dodać mieszankę miodową, całość wymieszać do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do niej ciasto.
Piernik piec 15-20 minut w 180C.
Upieczony piernik wystudzić na kratce.
Wystudzony piernik przekroić na pół (poziomo)
Marcepan rozwałkować na wielkość ciasta.
Na pierwszej części ciasta rozsmarować część dżemu.
Posmarowany piernik przykryć marcepanem.
Drugą część ciasta również posmarować dżemem.
Nałożyć na warstwę marcepanu (dżemem do dołu).
Piernik lekko docisnąć.
Delikatnie przełożyć do formy, w której się piekł.
Obciążyć wierzch ciasta.
Piernik włożyć na kilka godzin do lodówki.
Po schodzeniu piernik pokroić na małe kwadraty  (wielkość ok 2-2.5 cm x 2-2.5cm).
Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Każdą kostkę piernikową polać czekoladą.
Włożyć do lodówki na pewien czas, by czekolada zastygła. 











Festiwal

28 komentarzy:

  1. Ta polewa wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe! Mam na nie wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to musi być smacznee... omniomniom!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernikowe kostki na pewno są bardzo pyszne:)
    No i w końcu Cię widzę na zdjęciu! Super chłopaki i super mama:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie się prezentują.!
    A nie chcesz dołączyć do mojego Festiwalu Pierniczków? Zapraszam serdecznie. :)http://majanaboxing.blox.pl/2013/11/7-Festiwal-Pierniczkow-zaproszenie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ogromną chęcią dołączę do Twojego Festiwalu Pierniczków:)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :)

      Usuń
  6. jak z marcepanem to nie zastanawiałabym się długo ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przekonałaś mnie do nich tym marcepanem!.

    OdpowiedzUsuń
  8. One już samym wyglądem krzyczą "zjedz mnie!":D I jak tu się im nie oprzeć? świetny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem coś o tym:) wszyscy rzuciliśmy się na nie jakbyśmy rok nic pysznego nie wsuwali;)

      Usuń
  9. Chodzą mi po głowie. pychotki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak, pięknie wyglądają. W tym roku już nie upcham kolejnych wypieków w menu, ale nie mogę o nich zapomnieć za rok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie:) u mnie będzie powtórka na święta;)

      Usuń
  11. Bardzo dziękuję za miłe słowa Aniu:) aż się zaczerwieniłam!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany, już sobie wyobrażam jakie są pyszne! Mniam, aż mi ślinka cieknie na sam widok... :))

    OdpowiedzUsuń
  13. 100% świątecznego klimatu:) wyglądają bosko a pewnie jeszcze lepiej smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ apetyczne...:-) Mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Good cake, thanks for the share :)
    Blogexp

    OdpowiedzUsuń