sobota, 16 listopada 2013

Wołowina po burgundzku



Choć przygotowanie wołowiny po burgundzku, wymaga poświęcenia jej kilku godzin, to efekt zadowoli pewnie każde podniebienie. 

To chyba najpyszniejsze danie z udziałem wołowiny jakie jadłam.

Mięso przy każdym kęsie, wręcz rozpływa się w ustach, a całość, to czysta eksplozja, wspaniale dobranych smaków:)

Warto poświęcić tej potrawie, każdą cenną minutkę:)

Idealne danie na panujące, jesienno - zimowe chłody! 

Składniki:
  • 1kg dobrej wołowiny 
  • 200g wędzonego boczku
  • 2-3 marchewki
  • 2 -3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (obranych, pokrojonych)
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 200ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 200ml rosołu wołowego
  • natka selera naciowego/ natka pietruszki
  • tymianek, sól, pieprz do smaku
  • 1 -2 łyżki mąki
  • olej
Boczek pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na patelni do zrumienienia.
Boczek ściągnąć z patelni na talerz (patelni nie myć).
Wołowinę pokroić w ok. 4cm kostkę.
Mięso obtoczyć w mące.
Podsmażyć chwilkę na patelni po boczku.
Podsmażone mięso również ściągnąć z patelni.
Marchewkę , cebule i czosnek pokroić w grubsze plastry.
Podsmażyć razem do zrumienienia na tej samej patelni co boczek i mięso.
Wszystkie przysmażone składniki wrzucić do dużego garnka. 
Dodać ok. 0.5 łyżeczki soli, pomidory, natkę selera naciowego, tymianek, ziele angielskie i listki laurowe.
Wszystko zalać rosołem.
Dolać wino. 
Całość dusić na małym ogniu, ok. 2-2.5 godziny (mięso ma się rozpływać w ustach).
Podawać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.











 


13 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie, chętnie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. z pieczonymi ziemniaczkami również nam bardzo smakuje:)

      Usuń
  3. Doskonała, warta by poświęcić tyle czasu! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy takiej nie jadłam. Pięknie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) koniecznie wypróbuj, bo coś mi się wydaje, że to Wasze smaki;)

      Usuń
  5. to moje ulubione danie, najlepsze warzywa uwazam, ze sa w lidlu,w eic tu kupuje skladniki, a boczek tlyko do kani:) polecam wsyztskim!

    OdpowiedzUsuń