Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików.
Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Składniki:
- 1 kg dobrego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 pęczek koperku
- ok. 0.5 - 0.7l rosołu ( u mnie mięsno-warzywny)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kajzerka
- 2-3 łyżki śmietany 12%/18%
- 1-2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów
- sól, pieprz, papryka do smaku
- olej do smażenia
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso połączyć z cebulą, posiekaną kajzerką, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.
Masę mięsną dokładnie wyrobić.
Jeżeli jest taka potrzeba, mięso jest za luźne, dodać trochę bułki tartej ( nie za dużo by klopsiki nie wyszły twarde).
Z mięsa formować niewielkie pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podsmażone pulpeciki zalać rosołem.
Koperek posiekać, dodać do mięsa.
Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu.
Powstałą mieszankę wlać na patelnię, do duszącego się mięsa.
Całość zagotować.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić do smaku: solą, pieprzem i papryką.
Podawać np. z ziemniakami puree, albo ryżem.
lubię takie obiadki i sama też dość często robię podobne pulpeciki:) mniam! bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńO tak, lubię takie obiadki:)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka!:) również moje ulubione to koperkowe i pieczarkowe:)
OdpowiedzUsuńMy favorite dish is mushroom ...i like it...
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi... dosłownie!
OdpowiedzUsuńMMmm, smakowite pulpeciki. :)
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie!
OdpowiedzUsuńNa prawdę pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńTakiec pulpety uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńKoperkowy sos do klopsików jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Narobiłaś smaka, teraz muszę zrobić! :))
OdpowiedzUsuńlubimy, lubimy bardzo taki sosik!
OdpowiedzUsuńBardzo często goszczą w mojej kuchni, ale w sosie pomidorowym, a w koperkowym rzadziej, a widzę,że w koperkowym też pyszne!
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam, a uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpulpeciki TYLKO w sosie koperkowym
OdpowiedzUsuńTo ja się po prostu wpraszam na obiad :-)
OdpowiedzUsuńJak to delikatnie wygląda, a koperkiem pachnie aż u mnie!
OdpowiedzUsuńIle pysznych zdjęć narobiłaś!!! Ludzie, ja bym tak jednego chociaż tego pulpecika zjadła!!! Pychotkowo wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńJakie delikatne te pulpeciki! Pamiętam, że jako dziecko ich nie znosiłam, ale teraz chętnie bym powróciła do tego smaku. I koniecznie sos z koperkiem! :))
OdpowiedzUsuńzazwyczaj sosik koperkowy używam do ryb, ale z klopsikami też musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię tylko w wersji z mielonym indykowym. Dziękuję za inspirację na obiadek :))) Pachnie doskonale, smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuń