niedziela, 16 czerwca 2013

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej pod beszamelem



Smutno, bo sezon na szparagi dobiega końca i przyjdzie na nie czekać cały, długi rok.
Dlatego korzystając z ostatnich chwil, szaleję z nimi póki jeszcze są dostępne.

Moja propozycja na dzisiaj, to pewnie wszystkim znany, pyszny klasyk - szparagi owinięte szynką szwarcwaldzką, pod beszamelową pierzynką:)

Prosto, a jakże smacznie!;)

Składniki (porcja na 2 osoby):
  • pęczek białych szparagów (500g)
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 garście tartej mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • ok. 500ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Szparagi obrać, uciąć zdrewniały koniec, podgotować w gorącej wodzie ok. 7 minut (posolona woda, z dodatkiem szczypty cukru i odrobiny mleka).
Ugotowane szparagi dobierać parami i owijać plastrem szynki szwarcwaldzkiej.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Posypać mozzarellą.
Zrobić beszamel.
Na maśle podsmażyć mąkę.
Dolewać pomału mleko, nie przestając mieszać sos trzepaczką.
Gotować chwilę na małym gazie aż sos zgęstnieje.
Doprawić go do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Sosem zalać szparagi.
Nagrzać piekarnik do 180-200C.
Zapiekać ok. 20 minut.
Podawać gorące.









19 komentarzy:

  1. podoba mi się Twój klasyk :]
    ja robiłam coś podobnego, ale bez sosu beszamelowego, lecz pod żółtym serem, o tu -->http://www.karmel-itka.blogspot.com/2013/06/szparagi-z-szynka-zapiekane-pod-serem.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie i szybko czyli jak lubie::) ja nie mam kiedy zaszaleć ze szparagami więc zamroziłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie, uwielbiam beszamel:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki klasyk mogłabym codziennie jeść...;-) Też będę w tym tygodniu robiła:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj jakie pyszności, smacznie i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi też żal szparagów... Twoje danie wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szparagi! I jeszcze beszamel, super połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tez ubolewam, że sezon się kończy, szparagi uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe!
    Uwielbiam szparagi z sosem beszamelowym.

    OdpowiedzUsuń