poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Placek czeski



Pyszne miodowe ciasto, przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi.

Jego przygotowanie wymaga sporej ilości czasu, ale efekt jak najbardziej jest tego wart:)

To jedno z naszych ulubionych wypieków.

Cudownie miodowe, kremowe, efektowne ciasto- czysta  poezja!

Składniki:

ciasto
  •  0.5 kg mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki śmietany
  • 0.5 szklanki  cukru
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 1.5 łyżeczki sody
krem
  • 1l mleka
  • 0.5 szklanki kaszy manny
  • 0.5 szklanki cukru
  • powidła śliwkowe
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 żółtka
polewa
  • 50g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
50g masła zagotować z miodem, dodać śmietanę i 0.5 szklanki cukru.
Dodać jajka i wymieszać.
Połączyć z mąką i sodą.
Ciasto zagnieść
Podzielić na trzy części.
W temperaturze 170C przez ok. 15 minut upiec trzy, cienkie placki (im cieńsze placki tym szybciej zmiękną)
Wystudzić.
Zrobić krem.
Zagotować mleko z dodatkiem cukru, kaszy manny i żółtek.
Trzymać na gazie dopóki krem nie zgęstnieje.
Gotowy krem zmiksować z masłem.
Krem podzielić na dwie części.
Placka posmarować powidłami śliwkowymi.
Wylać na niego połowę masy.
Przykryć drugim plackiem,
Drugiego placka posmarować powidłami.
Wylać na niego drugą połowę masy.
Przykryć trzecim plackiem.
Zrobić polewę.
Rozpuścić masło z dodatkiem miodu i orzechów.
Gotową polewą polać wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje przygotowane na ok. dwa dni wcześniej, kiedy miodowe blaty dostatecznie zmiękną.








41 komentarzy:

  1. taki zastrzyk słodkości przydałby mi się dzisiaj rano:)) napracowałaś się przy tym cieście, ale wygląda bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie:)smak wynagradza wszystko;)

      Usuń
  2. U mnie to ciasto nazywane jest przekładańcem greckim i podawane bez powideł. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mnie wmurowało, o przekładańcu greckim nigdy nie słyszałam;)za to placek czeski, albo miodownik słyszę zamiennie:D

      Usuń
  3. Nie widziałam nigdy takiego placka, fajny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że jest to dość popularne ciasto;)

      Usuń
  4. Ależ on musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama taki robi ale nie miałam pojęcia, że on ma taka nazwę hahahaha ;)człowiek uczy sie całe życie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasochłonne placki to słodkości nie dla mnie. No chyba, że upieczone przez kogoś innego. wtedy bardzo chętnie się będę zajadać z wielkim smakiem: :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też wolę te szybsze ciasta, ale czasem nadejdzie taka ochota, którą ciężko opanować:D

      Usuń
  7. Roboty na 3 dni i na bank by mi nie wyszło, ale wygląda świetnie. No i ta powidełka :-) Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 dni roboty, to może nie;) ale dobrze jest upiec placki 2-3 dni wcześniej:)praca rozłożona w czasie, a efekt smakowy wyczuwalny od razu:)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie :) Skusiłabym się nie na jeden, a nawet na 2 kawałki takiej słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale fajny przekładaniec! szczególnie ta warswa z kaszy mnie intryguje, bo chyba w cieście jeszcze się z nią nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mega pysznie się prezentuje! Jeszcze go nigdy nie robiłam. Owszem miodownik tak, ale tego ciasta nie.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miodownik przekłada się chyba masą budyniową?

      Usuń
  11. Super ciacho, ten krem z manną mi się odoba

    OdpowiedzUsuń
  12. Przypomniał mi się smak tego ciasta, kiedy jeszcze moja mama często je piekła:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z pewnością też jeszcze wrócę do tego przepisu:)

      Usuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem miodu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Z plackiem spotykam się po raz pierwszy, ale zachęca już ze zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio cierpię na niedosyt słodkości... Placek wygląda rewelacyjnie! Wciągnęłabym chyba połowę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że po kawałku byłabyś full:) dzięki mannie ciasto jest bardzo syte:)

      Usuń
  16. A jaką śmietanę dać do tego ciasta?
    I jaka mniej więcej jest odpowiednia blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  17. WYGLADA SMAKOWICIE JUTRO ZABIERAM SIE ZA PLACKI A POJUTRZE RESZTA.BEDZIE SUPER CIASTO NA NIEDZIELE.JAK DOTRZYMA BO MAM W DOMU CIASTECZKOWEGO POTWORA .DZIEKI ZA PRZEPIS KTORY PRZYPOMINA MI SMAKI MOJEJ MLODOSCI I NAJSZCZESLIWSZE CHWILE

    OdpowiedzUsuń
  18. Proszę podaj wymiary blaszki, jakiej używasz do pieczenia placków:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam !
    Mam pytanie jak wymiaru blaszki powinny byc?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten placek należy przechowywać cały czas w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam pytanie odnośnie przygotowania po zagotowaniu masła z miodem należy dodać resztę składników - czy dodajemy do gorącego masła czy należy przestudzić ?

    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis na ciasto tragedia. Z podanych składników wychodzi bardzo tępe ciasto, które trzeba długo i mocno wałkować. I na pewno nie wygląda tak jak na zdjęciu. Blaty są sztywne i cienkie. W komentarzach same zachwyty nad wyglądem, ale nikt nie napisał jak to wychodzi w praktyce. A jeśli nawet ktoś zadał pytanie to pozostaje ono bez odpowiedzi. No cóż połowa roboty za mną i ciekawe jaki będzie finał.

    OdpowiedzUsuń
  23. 33 yr old Accountant I Emma Pullin, hailing from Cottam enjoys watching movies like Death at a Funeral and Driving. Took a trip to Quseir Amra and drives a Crossfire Roadster. kliknij aby przeczytac wiecej

    OdpowiedzUsuń