Pyszne miodowe ciasto, przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi.
Jego przygotowanie wymaga sporej ilości czasu, ale efekt jak najbardziej jest tego wart:)
To jedno z naszych ulubionych wypieków.
Cudownie miodowe, kremowe, efektowne ciasto- czysta poezja!
Składniki:
ciasto
- 0.5 kg mąki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietany
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 50g masła
- 1.5 łyżeczki sody
- 1l mleka
- 0.5 szklanki kaszy manny
- 0.5 szklanki cukru
- powidła śliwkowe
- 2 łyżki masła
- 1-2 żółtka
- 50g masła
- 2 łyżki miodu
- 100g posiekanych orzechów włoskich
Dodać jajka i wymieszać.
Połączyć z mąką i sodą.
Ciasto zagnieść
Podzielić na trzy części.
W temperaturze 170C przez ok. 15 minut upiec trzy, cienkie placki (im cieńsze placki tym szybciej zmiękną)
Wystudzić.
Zrobić krem.
Zagotować mleko z dodatkiem cukru, kaszy manny i żółtek.
Trzymać na gazie dopóki krem nie zgęstnieje.
Gotowy krem zmiksować z masłem.
Krem podzielić na dwie części.
Placka posmarować powidłami śliwkowymi.
Wylać na niego połowę masy.
Przykryć drugim plackiem,
Drugiego placka posmarować powidłami.
Wylać na niego drugą połowę masy.
Przykryć trzecim plackiem.
Zrobić polewę.
Rozpuścić masło z dodatkiem miodu i orzechów.
Gotową polewą polać wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje przygotowane na ok. dwa dni wcześniej, kiedy miodowe blaty dostatecznie zmiękną.
taki zastrzyk słodkości przydałby mi się dzisiaj rano:)) napracowałaś się przy tym cieście, ale wygląda bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:)smak wynagradza wszystko;)
UsuńU mnie to ciasto nazywane jest przekładańcem greckim i podawane bez powideł. ;)
OdpowiedzUsuńto mnie wmurowało, o przekładańcu greckim nigdy nie słyszałam;)za to placek czeski, albo miodownik słyszę zamiennie:D
UsuńNie widziałam nigdy takiego placka, fajny:-)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że jest to dość popularne ciasto;)
UsuńAleż on musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńzgadłaś;)!
UsuńMoja mama taki robi ale nie miałam pojęcia, że on ma taka nazwę hahahaha ;)człowiek uczy sie całe życie ;)
OdpowiedzUsuńświęta prawda:D
UsuńCzasochłonne placki to słodkości nie dla mnie. No chyba, że upieczone przez kogoś innego. wtedy bardzo chętnie się będę zajadać z wielkim smakiem: :)
OdpowiedzUsuńja też wolę te szybsze ciasta, ale czasem nadejdzie taka ochota, którą ciężko opanować:D
UsuńJejku! Wygląda FENOMENALNIE!
OdpowiedzUsuńRoboty na 3 dni i na bank by mi nie wyszło, ale wygląda świetnie. No i ta powidełka :-) Cudowne!
OdpowiedzUsuń3 dni roboty, to może nie;) ale dobrze jest upiec placki 2-3 dni wcześniej:)praca rozłożona w czasie, a efekt smakowy wyczuwalny od razu:)
UsuńWygląda przepysznie :) Skusiłabym się nie na jeden, a nawet na 2 kawałki takiej słodkości :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że na drugim byś wysiadła;)
Usuńale fajny przekładaniec! szczególnie ta warswa z kaszy mnie intryguje, bo chyba w cieście jeszcze się z nią nie spotkałam
OdpowiedzUsuńmanna jako masa do ciasta jest genialna:D
UsuńMega pysznie się prezentuje! Jeszcze go nigdy nie robiłam. Owszem miodownik tak, ale tego ciasta nie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
miodownik przekłada się chyba masą budyniową?
UsuńSuper ciacho, ten krem z manną mi się odoba
OdpowiedzUsuńnaprawdę jest super:)
UsuńPrzypomniał mi się smak tego ciasta, kiedy jeszcze moja mama często je piekła:D
OdpowiedzUsuńja z pewnością też jeszcze wrócę do tego przepisu:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem miodu.
OdpowiedzUsuńja również:)
Usuńsmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:D
UsuńZ plackiem spotykam się po raz pierwszy, ale zachęca już ze zdjęć.
OdpowiedzUsuńjest pyszny:)
UsuńOstatnio cierpię na niedosyt słodkości... Placek wygląda rewelacyjnie! Wciągnęłabym chyba połowę! :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że po kawałku byłabyś full:) dzięki mannie ciasto jest bardzo syte:)
UsuńA jaką śmietanę dać do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńI jaka mniej więcej jest odpowiednia blaszka?
WYGLADA SMAKOWICIE JUTRO ZABIERAM SIE ZA PLACKI A POJUTRZE RESZTA.BEDZIE SUPER CIASTO NA NIEDZIELE.JAK DOTRZYMA BO MAM W DOMU CIASTECZKOWEGO POTWORA .DZIEKI ZA PRZEPIS KTORY PRZYPOMINA MI SMAKI MOJEJ MLODOSCI I NAJSZCZESLIWSZE CHWILE
OdpowiedzUsuńProszę podaj wymiary blaszki, jakiej używasz do pieczenia placków:-)
OdpowiedzUsuńWitam !
OdpowiedzUsuńMam pytanie jak wymiaru blaszki powinny byc?
Ten placek należy przechowywać cały czas w lodówce?
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie przygotowania po zagotowaniu masła z miodem należy dodać resztę składników - czy dodajemy do gorącego masła czy należy przestudzić ?
OdpowiedzUsuńAngelika
Przepis na ciasto tragedia. Z podanych składników wychodzi bardzo tępe ciasto, które trzeba długo i mocno wałkować. I na pewno nie wygląda tak jak na zdjęciu. Blaty są sztywne i cienkie. W komentarzach same zachwyty nad wyglądem, ale nikt nie napisał jak to wychodzi w praktyce. A jeśli nawet ktoś zadał pytanie to pozostaje ono bez odpowiedzi. No cóż połowa roboty za mną i ciekawe jaki będzie finał.
OdpowiedzUsuń33 yr old Accountant I Emma Pullin, hailing from Cottam enjoys watching movies like Death at a Funeral and Driving. Took a trip to Quseir Amra and drives a Crossfire Roadster. kliknij aby przeczytac wiecej
OdpowiedzUsuń