wtorek, 9 kwietnia 2013

Krokiety z serem i pieczarkami



Uwielbiamy krokiety!
To takie danie, któremu trudno się oprzeć;)
Niezależnie od nadzienia, czy to: z mięsem, z kapustą i grzybami, czy z serem i pieczarkami- smakują genialnie.
Zawsze mamy na nie ochotę:)
Wersja z serem i pieczarkami jest wyborna, ser ciągnie się fantastycznie, a wysmażone ciasto, przyjemnie chrupie pod zębami.
Wśród domowników, zawsze rozgrywa się wojna o ostatniego takiego krokiecika;)

Składniki:

farsz
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 150g sera zółtego
  • 1 jajko + mleko do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • olej do smażenia
ciasto na naleśniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
Składniki na ciasto zmiksować.
Usmażyć naleśniki.
Pieczarki i cebule posiekać.
Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Wystudzić.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Wymieszać z pieczarkami.
Powstałym farszem, posmarować nalesniki.
Zwinąć krokiety.
Zwinięte krokiety zanurzać w jajku i mleku.
 Krokiety obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z każdej ze stron.
Podawać na ciepło.










33 komentarze:

  1. Wspaniale przygotowane, takie równiutkie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, równe, cudownie złociste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne są!! Przystępuję do walki o tego ostatniego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też uwielbiam takie krokiety! szczególnie tą chrupiącą panierkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie krokiety! Narobiłaś mi smaku na nie, teraz będe musiała je zrobić na dniach. :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dłuższego czasu chodzą za mną krokiety z pieczarkami. Zdaje się, że skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mam ochotę...choć jednego, pliss!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pyszne! Też takie robiłam, smakowały nam bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. no bo jak im się można oprzeć;)?

    OdpowiedzUsuń
  10. To moje ulubione krokiety! Idealne nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka , uwielbiam z czerwonym barszczykiem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieniutnie dosyć, mi te domowe kojarzą się z bardziej grubymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie sztuką jest napchać naleśniki żeby potem popękały;)a tak się dzieje, jak człowiek przedobrzy

      Usuń
  13. lubię! bardzo, bardzo :) Twoje wyszły nie tylko pyszne, ale i jakie kształtne

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak za mną chodzą krokiety od dłuższego czasu, a pieczarki uwielbiam więc chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nawet nie wiesz,jak za nimi przepadam!
    A u Ciebie wyglądają jakby do mnie pędziły...

    OdpowiedzUsuń
  16. Aj dawno nie jadłam krokietów! smaka mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. w takim wydaniu jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile wychodzi krokietow z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń