Pyszny, aromatyczny, cudownie rozgrzewający, idealny na chłodny,
zimowy dzień - kurczak w sosie curry.
Ten kremowy, pikantny sos, idealnie pasuje do delikatnego mięsa kurczaka, a dodatek ananasa fantastycznie orzeźwia danie.
Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 plastry ananasa
- 3 łyżeczki curry
- 200ml mleczka kokosowego
- 0.5 puszki soku spod ananasa
- sól, pieprz, imbir, papryka do smaku
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
Doprawić solą, pieprzem, podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Ananasa pokroić w kostkę dodać do cebuli, podsmażyć całość.
Ananasa wraz z cebulą połączyć z mięsem.
Dodać sok z ananasa, mleczko kokosowe.
Dodać curry i rozgnieciony czosnek.
Przyprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
Pod koniec duszenia, sos można zagęścić mąką.
Dusić parę minut na małym ogniu.
Pyszny ten kurczak! Poproszę porcję :)
OdpowiedzUsuńjuż się robi;)
Usuńmiodzio:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
dziękuję dziewczyny:D
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje:)
Usuńwygląda mega pysznie! poproszę:)))
OdpowiedzUsuńCzęstuj się;)
UsuńJaki cudowny kolor:-) Tyle słońca:-))
OdpowiedzUsuńtrzeba sobie jakoś dogodzić zimową porą kiedy słoneczka brak;)
UsuńDawno takiego nie jadłam. A bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńtrzeba nadrobić zaległości:D
UsuńPyszny kurczak na zimowe dni!!
OdpowiedzUsuńna zimowe i nie tylko;)
UsuńWygląda zachęcająco, muszę to wypróbować ! :)
OdpowiedzUsuńpolecam, pycha!:)
Usuńdzięki;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak podanego kurczaka:) Mam podobny przepis, ale bez mleczka kokosowego, będę musiała kiedyś wypróbować z tym składnikiem.
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie:) mleczko dodaje szczypty delikatności i subtelności tej rozgrzewającej potrawie:)a do tego ciekawego aromatu:)
UsuńKocham takie dania, a curry ostatnio wrzucam do wszystkiego. Pychota!
OdpowiedzUsuńw zimie ci się nie dziwię;)
UsuńMam pewną osobę, która prosi się o kurczaka curry już od ponad roku (wiem, wstyd), ale teraz biorę Twój przepis i działam z nim za kilka dni :)
OdpowiedzUsuńmój mąż też mnie mordował o takie prawdziwe curry dłuższy okres czasu;)
UsuńZjadłabym! Oj, ale pachnie!
OdpowiedzUsuńco ty!;) nie mów, że czujesz;)
UsuńKocham to danie !! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDoskonale! Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
UsuńAle słoneczny kurczak, na porę zimową w sam raz:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak trochę słońca zimową porą;)
UsuńJa dobrze pamiętam Pascal Brodnicki gotował takiego kurczaka w jednym ze swoich programów. Jest pyszny zwłaszcza z żywym a nie zapuszkowanym ananasem :-)
OdpowiedzUsuńmyślę, że z "żywym" ananasem byłoby lepsze, ale niestety nie miałam takiego pod ręką;) a chęć na curry już dłużej czekać nie mogła:D
UsuńUwielbiam tą przyprawę do kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych:)
UsuńSmakowicie wygląda Twój kurczak! U mnie ostatnio curry gości bardzo często. Teraz się przymierzam do krewetek z curry wg. przepisu znajomej znajomej z Indii :) ciekawa jestem jak wyjdzie! Pozdrawiam Cię serdecznie, Asia
OdpowiedzUsuńwooowww
Usuńchętnie wpadnę podziwiać krewetki w takim wydaniu i może nawet sama się na nie skuszę:)
zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html
dziękuję:) z pewnością wpadnę
UsuńTaki sos curry to jeden z mich ulubionych pomysłów na kurę:-).
OdpowiedzUsuńrzeczywiście jest pyszny!
UsuńCzy mozna mleczko kokosowe zastapic jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńpewnie można by zastąpić jogurtem, ale to już nie będzie, to co powinno wyjść. Dzięki dodatku mleczka kokosowego potrawa zyskuje niepowtarzalny smak.
Usuńtylko co z tym czosnkiem?
OdpowiedzUsuń:D Anet, buszuje, buszuje, szukam przepisów na kruczka z curry a tu moja Anet ;P
OdpowiedzUsuńładnie tego bloga rozwinęłaś ! "sza po ba"
ps: edzia
Usuńhehehehe:) dzięki!;)
Usuńbez ananasa też będzie smaczne? :)
OdpowiedzUsuńmnie najbardziej smakuje z ananasem, ale zależy, co kto lubi;) Ananas i sok spod ananasa sprawiają, że całość nie wychodzi mdła, smak jest idealny.
UsuńCertain it had been an excellent weekend break!, I am pleased for you personally!, your own ensemble is actually georgeous!
OdpowiedzUsuńlol boostingfifa 14 pc coins
Wyszlo cudownie pyszne, tylko czegos sypnelam za duzo, bo piekielnie ostre :D ymmm
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało:D dokładnych ilości przypraw przeważnie nie podaję, bo każdy lubi inaczej doprawione (ostrzejsze, łagodniejsze), radzę doprawiać po swojemu i kosztować:)
UsuńNie, nie. Bardzo dobrze, że podajesz. Ilość przyprawy myślę, że idealna. Sos w połączeniu z ryżem jest kompozycją genialną :) I zadowoliłam nawet podniebienia dwóch facetów, a to nie jest proste, bo jeden jest wymagającym, dobrze gotującym Angolem, a drugi Węgrem - kucharzem :) Ślicznie dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Aneto, naprawdę świetny przepis! Jestem nogą jeśli chodzi o gotowanie, natomiast curry z Pani przepisu wyszło przepyszne (jedynie zrezygnowałam z ananasa). Mam już upatrzone kilka kolejnych przepisów, tak więc wkrótce spróbuję :) Pozdrawiam, Aga
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci ... ;) To jest cudna stronka , by zaimponować teściowej :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak, mistrzostwo!Nigdy nie jadłam tej potrawy, zawsze chciałam spróbować, od roku conajmniej noszę się z zamiarem jej przyrządzenia, no ale skąd wziąć sprawdzony przepis...Znalazłam Pani przepis, mówię sobie, co będzie to będzie. Wczoraj wykonałam i dawno już się tak nie objadłam, a ponieważ jestem raczej "kulinarnie pasywna" :), to byłam z siebie mega dumna, wszystkim smakowało. Dziękuję i zapewniam, że wypróbuję też inne Pani przepisy, chyba już z 20 na początek wydrukowałam:) Ania
OdpowiedzUsuń