piątek, 4 stycznia 2013

Makowiec



Przepis na makowiec zamyka moją listę wypieków i dań świątecznych na blogu. 
Na kolejne odświętne pyszności przyjdzie nam czekać cały rok.

Myślę, że rolady makowej chyba również nie trzeba nikomu zachwalać, ani reklamować;) 
Każdy ją jadł, każdy ją zna.

Klasyczny, drożdżowy makowiec, pełen bakali, które uwielbiam, delikatnie pachnący rumem i skórką pomarańczową.

Składniki:

ciasto

  • 300g maki
  • 100g cukru pudru
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 30g drożdży
  • szczypta soli
masa makowa
  • 700g gotowej masy makowej ( u mnie Helio)
  • 1 białko
  • 150g posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki rumu 
  • skórka pomarańczowa (ilość według upodobań)
 polewa
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania rolady

Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
Dodać posiekane nożem masło ( temperatura pokojowa). 
Drożdże wymieszać ze śmietaną i wlać do ciasta. 
Wbić jajka. 
Wyrobić elastyczne ciasto. 
Jeżeli jest taka potrzeba dodać jeszcze trochę mąki. 
Wyrobione ciasto, odłożyć w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Masę makową wymieszać z białkiem, orzechami rodzynkami i skórką pomarańczową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem.
Roladę zwinąć.
Owinąć ciasto lekko papierem do pieczenia i przełożyć do foremki.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 40 minut w 190C.
Po upieczeniu roladę wyciągnąć i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu ciasto można polać czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.








27 komentarzy:

  1. Podczas świąt nie jadłam niestety takiego prawdziwego drożdżowego makowca, a że go uwielbiam, więc Twój pożeram wzrokiem:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. na święta i a również zrobiłam makowca. uwielbiam.
    a Twój, z tą obłędną czekoladową polewą.. aż się prosi o konsumpcję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i oczywiście na święta też robiłam. Wyszły mi dwie strucle, robię ze sprawdzonego przepisu, który uwielbiam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie również wyszły 2 strudle:) a wszelkie rolady drożdżowe robię z tego przepisu:) zawsze się udają, pięknie wyrastają i są pycha:)

      Usuń
  4. Mój mąż chętnie by zjadł makowca, jak już u nas się skończył, to on wciąż pytał czy może chociaż kawałeczek został:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas w domu największym amatorem makowca jestem ja:D i dobrze.. więcej dla mnie;)

      Usuń
  5. A Ty dalej tymi swoimi ciastami kusisz...Twój makowiec wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, ja robię makowiec na kruchym spodzie i daję więcej maku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie maku było dużo, ukroił mi sie kawałek od piętki:) dalej było go więcej.

      Usuń
  7. pyszny, lubię taki mokry wilgotny makowiec a nie przesuszony

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wygląda ! Z chęcią poczęstuję się kawałkiem, bo też uwielbiam makowce, a Twój wygląda rewelacyjnie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie upieczony!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię taki, w domu matula zawsze takie cuś produkuje w okresie świątecznym i często na Wielkanoc też. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna, ja uwielbiam:) I robić i jeść:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam makowce..tak samo jak moja rodzina..więc robię je kilkanaście razy w roku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. 32 yrs old VP Sales Aurelie Rewcastle, hailing from Whistler enjoys watching movies like The Golden Cage and Taekwondo. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Ferrari 512. moje wyjasnienie

    OdpowiedzUsuń