Cukinię można przygotować na sto różnych sposobów, a przy tym w każdym wydaniu smakuje wybornie.
Świetnie nadaje się do wszelkich zapiekanek, stanowiąc do nich wyśmienitą bazę.
Tym razem zrezygnowałam z robienia klasycznej lasagne, a makaronowe płaty, zastąpiłam grillowanymi, cienkimi plasterkami cukinii.
Chipsy z cukinii, są świetną alternatywą dla makaronu, z którego czasem można zrezygnować na rzecz warzywa.
Przy tym, potrawa nie traci walorów smakowych.
Smakuje inaczej, ale równie wybornie!:)
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 4 kiełbaski śląskie (można zastąpić np. mięsem mielonym)
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów (mogą być świeże lub przecier)
- 150g mozzarelli
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano,bazylia, cukier do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki maki
- 2 łyżki masła
- 300-500ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
Usmażyć plasterki cukinii z obu stron na złoto.
Ułożyć je na ręczniku papierowym, pozbywając się w ten sposóc nadmiaru tłuszczu.
Cukinię można również grillować lub usmażyć bez tłuszczu.
Cebule obrać i posiekać.
Kiełbaski drobno pokroić.
Kiełbaski/mięso mielone podsmażyć wraz z cebulą.
Dodać pomidory, dodać czosnek, doprawić do smaku.
Zrobić sos beszamelowy.
Rozpuścić masło, dodać mąkę.
Po uzyskaniu gładkiej masy stopniowo dolewać mleko.
Doprawić do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu beszamelowego.
Ułożyć plasterki podsmażonej cukinii.
Na cukinię wylać połowę mięsnego sosu.
Polać kilkoma łyżkami sosu beszamelowego
Przykryć drugą warstwą cukinii.
Na cukinię wyłożyć pozostałą część sosu mięsnego.
Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Ułożyć na warstwie mięsa.
Przykryć trzecią warstwą cukinii.
Polać beszamelem.
Zapiekać ok. 30-40 minut w 180C.
Ciekawie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńto prawda:)
Usuńświetnie wygląda! w sezonie byłam przejedzona cukinią, ale jak tak teraz patrzę na Twoje danie, to mam ochotę pożreć wszystko!:)))) mniam!
OdpowiedzUsuńW sezonie jak cukinia dostępna jest na potęgę człowiek jej nie docenia;)
UsuńZnakomity pomysł! Pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:D
UsuńMniam... uwielbiam lasagne pod każdą postacią. Twoja wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńdziekuję;) to taka oszukana lasagne, ale ważne, że pyszna była:D
UsuńBardzo kuszące danie...:-)Świetny pomysł zastąpienia makaronu cukinią:-)
OdpowiedzUsuńczasem można:D
UsuńAleż apetyczna!!!! Mmmm!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:)
Usuńz pewnością lżejsza od makaronu:)
OdpowiedzUsuńTakie dania lubię!
OdpowiedzUsuńTakie danie to ja zawsze i wszędzie! I się ośliniłam ehhhh kusicielka! ;)Miłego dzionka!
OdpowiedzUsuńkuszę, bo muszę;)
Usuńfajna wariacja na temat lasagne
OdpowiedzUsuńdobrze napisane:) wariacja!:D
UsuńZastąpienie makaronu plastrami cukinii to naprawdę świetny pomysł! Chętnie go wypróbuję ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpolecam!:)
UsuńTa lazania jest najpewniej pyszna a i zdrowsza, bo nie ma w niej makaronu :-)
OdpowiedzUsuńz pewnością zdrowsza i lżejsza;)
UsuńPyszności, ja by wybrała wersję z kiełbachą. :]
OdpowiedzUsuńwłaśnie z kiełbaską tym razem robiłam:) extra:D
UsuńBardzo ciekawy pomysl! Zastapienie makaronu cukinia to musi byc fajna sprawa:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna sprawa:)
UsuńUwielbiam takie jedzonko:) Jak pieknie poukładane plastry:) Jednak kuchnia to cięzka praca:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńnie ma lekko;) co zrobić:D
UsuńAle narobiłaś mi ochoty na lasagne :)
OdpowiedzUsuńw takim razie musisz ją upiec:D
UsuńDla mnie zabójcze danie (w pozytywnym sensie). Cukinię darzę miłością nadzwyczajną.
OdpowiedzUsuńto tak jak ja;)
UsuńLatem robiłam podobną.Pycha wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Idealna na obiad pod śniegiem :)
OdpowiedzUsuń23 year-old VP Quality Control Winonah Borghese, hailing from Le Gardeur enjoys watching movies like Destiny in Space and Ice skating. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Batmobile. przeczytac pelne informacje o
OdpowiedzUsuń