Takiego kurczaka pamiętam jeszcze ze swojego dzieciństwa.
Potrawa bardzo lubiana w naszym domu i często przygotowywana.
Do dnia dzisiejszego jest, to jeden z naszych ulubionych obiadów, do którego bardzo chętnie wracamy.
Tak przyrządzony kurczak wychodzi kruchutki, soczysty, bardzo aromatyczny, a jarzyny podczas duszenia, wspaniale przechodzą smakiem mięsa.
Dokładnie takie same smaki, przeniosłam teraz do swojego domu. Dzięki temu, kurczak w potrawce zyskał jeszcze większe grono swoich wielbicieli:)
Nawet moje dzieciaki, bez narzekania wsuwają takie jarzynki z wielkim smakiem, a po zjedzeniu proszą o dokładkę:)!
Składniki:
- 1kg podudzia lub udek z kurczaka
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- por
- sól, pieprz, papryka, czosnek do smaku
- 2-3 szczypty majeranku
- 700ml domowego rosołu lub rosołu z kostki rosołowej
- olej do smażenia
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Jarzyny obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę posiekać.
Pora pokroić na pół talarki.
Dodać do kurczaka.
Zalać rosołem.
Dusić do miękkości (ok. 30 minut).
Pod koniec duszenia dodać majeranek.
Ale pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńnigdy bym nie pomyślała, że takie wydanie kurczaka jest pomysłowe;) u mnie w domu króluje on od zawsze;)
UsuńBardzo podoba mi się Twój sposób. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczny:D
UsuńU nas kurczaka w potrawce zawsze robi się z groszkiem i marchewką. Ale Twój sposób też mi się bardzo podoba:-)
OdpowiedzUsuńw sumie można i dodać groszek i kukurydzę, co też czyniliśmy;) ja jednak najczęściej wracam do tej sławnie wersji:)
Usuńświetny kurczak, muszę spróbować tej wersji, dziewczynkom na pewno posmakuje:)
OdpowiedzUsuńna bank!:) moje jarzynowe niejadki zawsze wołają dokładki;)
Usuńwydrukowałam ten przepis dla mojej mamy :) bo ona lubi takie potrawki tylko skorzystam dodatkowo z rady Marzeny i do włoszczyzny dodam groszek :)
OdpowiedzUsuńśmiało można dodać:)
UsuńAle pyszności! :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńpyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńach jaki musiał być smakowity i soczysty! ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńkurczak z tego przepisu wychodzi wyjątkowo soczysty:)
UsuńLubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńo ja tez;)
UsuńWygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńbo jest smakowity:)
UsuńO! Twój przepis mnie zaintrygował. Lubię taki kurczaczki i myślę, że w najbliższym czasie skuszę się na Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńSMacznego:)
UsuńSmacznego !
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMoja mama robiła bardzo często coś podobnego-tylko ona piekła to w prodiżu - to była pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
pychota, pychota:)
Usuńja tez pamiętam takiego kurczaczka, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że mamy podobne smaki:)
UsuńBardzo apetyczny ten kurczaczek :) Też robię zawsze z groszkiem i marchewką :)
OdpowiedzUsuń