Chlebek bananowy, to chyba najprostsze ciasto świata. Do jego przygotowania potrzebna jest jedna miska, łyżka i widelec:)
Od dawna marzył mi się taki pachnący chlebek, a że ostatnio miałam dużą ilość bananów, którą nawet moi bananożercy nie byli w stanie przejeść, postanowiłam je jakoś smacznie przetworzyć.
Nie zraził mnie nawet brak jajek w lodówce. Ja miałabym sobie bez nich nie poradzić?
Nie chciało mi się biec do sklepu po jedno jajko, a że ciasto musiało być tu, teraz i natychmiast, zadziałałam inaczej.
Do ciasta dodałam dwie łyżki majonezu, co na pewno mu nie zaszkodziło:)
Dało się przeżyć bez jajek? Dało!;)
Chlebek bananowy, to niezwykle aromatyczne ciasto. Nie dość, że banalne w przygotowaniu, powstające w ekspresowym tempie, niewymagające dodatku jajek, to przy tym mięciutkie, pulchne, dzięki bananom niesamowicie wilgotne i co najważniejsze, zjadane jest w równie ekspresowym tempie;)
Samo pieczenie chlebka jest wielką przyjemnością, bo zapachy pieczonych bananów, wanilii i cytrusów, rozchodzące się po całym mieszkaniu zwalają z nóg.
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 4 dojrzałe banany
- 0.5 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko ( albo 2 łyżki majonezu)
- 75g masła
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- tarta skórka ze świeżej pomarańczy (ilość według uznania)
Masło rozpuścić.
Do bananów dodać cukier, cukier waniliowy, jajko/majonez, rozpuszczone i wystudzone masło.
Wymieszać.
Wsypać mąkę wraz z sodą, solą i tartą skórkę z pomarańczy.
Keksówkę wyłoży papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto.
Chlebek bananowy piec w 180C przez ok. 60 minut.
Nigdy nie jadłam chlebka,czy ciacha na majonezie hmmm...Ciekawe :) Wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńmajonez, to nic innego jak jajka i olej więc jak najbardziej pasuje:)
Usuńniezły pomysł! chlebek na majonezie:) świetnie wygląda i pewnie jest mega pyszny i pachnący:)
OdpowiedzUsuńmniaaaaaaaaaaaaammmmm jest mega:)
UsuńChlebki bananowe są pyszne. Niedawno też robiłam.
OdpowiedzUsuńA na majonezie kiedyś piekłam babkę. Była smaczna. :)
a widzisz;) czyli jednak tak się da;)
UsuńTak z bananami ciacha są pyszne. Ostatnio robiłam z nimi ciasteczka owsiane:-) Biorę kawałeczek do kawki:-))
OdpowiedzUsuńczęstuj się tylko szybciutko;)
Usuńzgadza się:D
OdpowiedzUsuńTak, naszło nas w tym samym czasie :). Bananowe ciacha są najlepsze i najszybciej znikają :)
OdpowiedzUsuńznikają expresem:)
UsuńPoproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńobawiam się, że już nic nie zostało;)
UsuńCiekawy pomysł !
OdpowiedzUsuńdzięki;)
UsuńSuper ciacho, marzy mi się :)
OdpowiedzUsuńnic tylko upiec takie:D
Usuńpodoba mi się to aromatyczne najprostsze ciasto świata!
OdpowiedzUsuńdokładnie, ten smak i prostota:)
UsuńWygląda pysznie. Czemu ja do tej pory jeszcze go nie wypróbowałam? :) Trzeba to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!;)
UsuńTakimi pysznościami warto się zainteresować :)
OdpowiedzUsuńco racja to racja;)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam chlebka bananowego! Póki co zdarzyło mi się robić muffiny bananowe i widzę, że dosyć podobnie przygotowuje się ciasto. Do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńmożliwe, że to większa wersja muffinek:) myślę, że tak samo smaczna!
UsuńCzęstuje się kromeczką, wow- smaczny :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:) i smacznego
UsuńPoproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje.
jasne częstuj się:)
Usuńfajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:D
UsuńZapraszam do wspólnego pierniczkowania:) Szczegóły na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńdziękuje za zaproszenie:)
Usuńo chlebku bananowym myślę już od wielu miesięcy. i chyba zrobię wg Twojego przepisu bo wygląda super :) ale zrobię z jajeczkiem, bo boję się tego octu i musztardy w majonezie :). powiedz mi Tylko Antenko, czy ciasto było bardzo słodkie? bo jeśli tak, to dla siebie zmniejszyłabym ilość cukru.
OdpowiedzUsuńja zmniejszyłam ilość cukru w tym cieście.
UsuńW oryginale do chlebka wchodziło 3/4 szklanki cukru, ja daję 1/2 szklanki i jest wystarczająco. Chlebek wychodzi taki akurat:) sama bałam się, żeby nie upiec ulipka:)
hehe, dzięki :) ja też zawsze zmniejszam ilość cukru. Do słodkiej kawy to już byłaby przesada :) dziś piekę chlebek bananowy. bazą wyjściową będzie Twój przepis ale znając siebie w szale gotowania dodam coś od serca :)
Usuńchlebek super!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, i ta nuta pomarańczy!! :)
OdpowiedzUsuń