Kolejny raz wrzucam przepis na jeden z naszych ulubionych deserów:)
Crumble moglibyśmy pochłaniać codziennie.
Jest tyle rożnych opcji smakowych: owoców, dodatków, że za każdym razem może smakować zupełnie inaczej.
Tym razem wersja migdałowa z dodatkiem otrębów.
Genialne.
Śliwki do kruszonki nadają się idealnie.
Może dzięki crumble uda mi się zatrzymać jesień na dłużej.. przynajmniej na talerzu;)
Składniki:
- 50g mąki
- 50g płatków migdałowych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 75g masła
- 50g cukru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- kilkanaście śliwek
Mąkę, masło, płatki migdałowe, otręby, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść palcami do momentu powstania kruszonki.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego ( można użyć do tego małych chochlików).
Owoce przykryć warstwą kruszonki.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok. 20 minut.
Podawać gorące np. z bita śmietaną, kwaśną śmietaną, z jogurtem.
a ja przed śniadaniem!!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Aż ślinka cieknie:)) Ty wiesz co dobre:)
dzięki;)
UsuńCo za widok!
OdpowiedzUsuńŚliwki i migdały to wspaniałe połączenie.
genialne:)
UsuńNigdy jeszcze crumble nie robiłam, czas to zmienić:-) Extra wygląda:-)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, bo wiele tracisz;)
Usuńmigdaly i wisnie, fajne polaczenie i pomyslowe wykorzystanie tych foremek .
OdpowiedzUsuńoooo z wiśniami.. z wiśniami zrobię następnym razem
UsuńPatrzę na tę kruszonkę i gorące owoce, a jednocześnie dostaję ślinotoku ;)
OdpowiedzUsuńMam te same foremki, a i zawartość niedługo zrobię taką samą, naprawdę :D
hahaha:)
Usuńforemki sprawdzają się znakomicie, nic tylko piec kruszonkę;)
pyszności!:D
OdpowiedzUsuńTeż muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolecam:) pysznie, a banalnie prosto
UsuńMmm... genialny deser. I najfajniejsze jest w nim to, że można za każdym razem zrobić inną wersję smakową :)
OdpowiedzUsuńi właśnie za to uwielbiamy crumble:D
UsuńUwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńja też znam wielu amatorów na takie połączenie
UsuńTaki deser jest w sam raz dla mnie:-) Wpraszam się na porcję :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się:) zapraszam
UsuńTo zdecydowanie mój najulubienszy deser w sezonie jesienno/zimowym :)
OdpowiedzUsuńświetnie rekompensuje odejście lata;)
UsuńOj tak, śliwkowe i jabłkowe to moje ulubione :)Pysznie!
OdpowiedzUsuńjabłkowe będzie pewnie następne w kolejce:)
UsuńKruszonka ze śliwkami to jest to! :)
OdpowiedzUsuńa jak;)
UsuńJa również uwielbiam crumble! Śliwkowe miałam już okazję zrobić, ale z dodatkiem migdałów wydaje się jeszcze smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńpychaaaa
UsuńA ja, muszę przyznać, że robiłam tylko tradycyjne crumble (jeżyny) i egzotyczne (z bananami).
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ani jabłkowego, ani śliwkowego... chcę to nadrobić :)
myślę, że warto:)
UsuńMusze w końcu wyczarować crumble, bo mnie kusi i kusi. Szczególnie w jesienne, zimne dni, sprawdzi się idealnie na poprawę humoru :)
OdpowiedzUsuńoj tak:) poprawi nastrój i rozgrzeje;)
UsuńBoskie. Daj :)
OdpowiedzUsuń