piątek, 2 listopada 2012

Migdałowe crumble ze śliwkami



Kolejny raz wrzucam przepis na jeden z naszych ulubionych deserów:)
Crumble moglibyśmy pochłaniać codziennie.
Jest tyle rożnych opcji smakowych: owoców, dodatków, że za każdym razem może smakować zupełnie inaczej.
Tym razem wersja migdałowa z dodatkiem otrębów. 
Genialne.
Śliwki do kruszonki nadają się idealnie.
Może dzięki crumble uda mi się zatrzymać jesień na dłużej.. przynajmniej na talerzu;)

Składniki:
  •  50g mąki
  • 50g płatków migdałowych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 75g masła
  • 50g cukru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • kilkanaście śliwek

Mąkę, masło, płatki migdałowe, otręby, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść palcami do momentu powstania kruszonki.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego ( można użyć do tego małych chochlików).
Owoce przykryć warstwą kruszonki.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok. 20 minut.
Podawać gorące np. z bita śmietaną, kwaśną śmietaną, z jogurtem.








32 komentarze:

  1. a ja przed śniadaniem!!
    Pysznie wyglądają! Aż ślinka cieknie:)) Ty wiesz co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za widok!
    Śliwki i migdały to wspaniałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze crumble nie robiłam, czas to zmienić:-) Extra wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. migdaly i wisnie, fajne polaczenie i pomyslowe wykorzystanie tych foremek .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo z wiśniami.. z wiśniami zrobię następnym razem

      Usuń
  5. Patrzę na tę kruszonkę i gorące owoce, a jednocześnie dostaję ślinotoku ;)
    Mam te same foremki, a i zawartość niedługo zrobię taką samą, naprawdę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha:)
      foremki sprawdzają się znakomicie, nic tylko piec kruszonkę;)

      Usuń
  6. Mmm... genialny deser. I najfajniejsze jest w nim to, że można za każdym razem zrobić inną wersję smakową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. ja też znam wielu amatorów na takie połączenie

      Usuń
  8. Taki deser jest w sam raz dla mnie:-) Wpraszam się na porcję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. To zdecydowanie mój najulubienszy deser w sezonie jesienno/zimowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak, śliwkowe i jabłkowe to moje ulubione :)Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kruszonka ze śliwkami to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również uwielbiam crumble! Śliwkowe miałam już okazję zrobić, ale z dodatkiem migdałów wydaje się jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja, muszę przyznać, że robiłam tylko tradycyjne crumble (jeżyny) i egzotyczne (z bananami).
    Nigdy nie jadłam ani jabłkowego, ani śliwkowego... chcę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musze w końcu wyczarować crumble, bo mnie kusi i kusi. Szczególnie w jesienne, zimne dni, sprawdzi się idealnie na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń