piątek, 5 października 2012

Ostra babka!



Czyli.. pikantne babeczki z salami, mozzarellą i ziołami.

Nie ma nic prostszego niż pieczenie muffinek, a z nimi jak wiadomo, można dowolnie kombinować. Czyli, to co lubię najbardziej!;)

Tym razem wersja wytrawna, świetna na małą przekąskę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego/ śmietany 
  • 2 garście tartej mozzarelli 
  • kilka plasterków salami
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • 0.5 łyżeczki bazylii
  • 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty papryki mielonej
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej.
Salami pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce.
Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać zioła i ser.
Wymieszać jedynie do połączenia się składników.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (muffinki można upiec w silikonowych foremkach do babeczek).
Papilotki wypełnić do połowy ciastem
Piec w 200C przez ok 15 minut.








Sprawdzone menu na imprezy!

43 komentarze:

  1. Do takich wytrawnych muffinek się już dawno przymierzam, teraz chwytam jedną i uciekam spać:-

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na muffinki:) taki dla mięsożerców hihi....nadawałyby się również do pracy dla męża zamiast kanapki! Bo na słodko to by nie przeszły, ale z mięskiem.....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Ostatnio chodzą za mną muffinki wytrawne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to niech cię już złapią te muffinki:) bo warto spróbować

      Usuń
  4. Idealne na drugie śniadanie do pracy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na pikantną przekąskę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porwałabym taką muffinkę na drugie śniadanie w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne te Twoje babki. Wypróbuję na jakąś "zakrapianą" imprezkę wieczorową porą :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Toooo ja koniecznie muszę zrobić! super przepis, już go zapisuję;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie ostrrre!
    Do tego rukola z oliwą i cytryną i kieliszek wina.
    Bajka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie, coś zdecydowanie w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo! bardzo ciekawe wydanie wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam takie same foremki:) A babeczki bardzo w moim guście - bo zrobione na ostro!

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne :) Wytrawne muffiny często podaję do barszczyku zamiast krokieta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czytasz w moich myślach:) następnym razem tak zrobię;)

      Usuń
  14. Widzę ,że pyszności można nie tylko serwować na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja wolę słodkie, ale Twoje bardzo smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;)
      też wolę słodkie, ale czasem człowiekowi zachciewa się kombinować;)

      Usuń
  16. Jak to jest, ze muffin wytrawnych jeszcze nigdy nie zrobiłam? Mam nadzieję, że wkrótce wreszcie się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię wytrawne muffiny :) Świetne są te foremki.

    OdpowiedzUsuń
  18. wytrawne muffiny chodzą za mną już od dłuższego czasu!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. O! Widzę coś dla mnie, bo ja wolę muffiny na "nie słodko":)
    Jakie masz fajowe foremki;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Ha :) przepis zapisany w głowie i na pewno zrobie co prawda z innymi dodatkami, ale nie wiem czy dorównam oryginałowi :) boooskie :) muffinkowy zawrót głowy, ale naprawdę bardzo pomysłowe można wziąć do pracy na drugie śniadanie albo cuuus :) ps. boskie foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam wytrawne muffiny, zdecydowanie bardziej niż słodkie. Trzeba tylko dobrze wyważyć proporcje składników, żeby nie wyszły za suche (ze śmietaną to raczej nie grozi, ale nie zawsze używam!). Mi nigdy zbyt wiele ostrego, więc zazwyczaj poleję jakimś ostrym sosem :D Swoją drogą, polecam takie połączenie. Ciężko w Polsce dobre rzeczy dostać, ale na www.bedziepieklo.pl mają parę fajnych sosów, chyba najbardziej mi podchodzi Cholula.
    Btw. próbowałam kiedyś muffinek nadziewanych ajwarem i serem feta - coś cudownego! Koniecznie powtórzę, jak będzie sezon :)

    OdpowiedzUsuń