Sezon śliwkowy jeszcze trwa, korzystam z niego na całego.
Mięsa z dodatkiem suszonych owoców przyrządzam często, bardzo je lubimy.
Tym razem, mając pod ręką świeże śliwki, postanowiłam użyć ich do mięsa zamiast suszonych.
Śliwki i inne sezonowe owoce świetnie nadają się nie tylko do ciast na słodko, ale i do duszenia, do mięsnych posiłków.
Obiad wyszedł kapitalny, leciutki, a przy tym aromatyczny.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 10 śliwek
- 1 jabłko
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1.5 - 2 łyżeczki majeranku
- łyżka miodu
- sól, pieprz, papryka do smaku
- olej do smażenia
Doprawić solą, pieprzem, papryką.
Cebulę obrać i posiekać.
Wrzuć na patelnię wraz z kurczakiem, podsmażyć.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jak ktoś woli pokroić je w kostkę lub plasterki).
Ze śliwek wyciągnąć pestki, pokroić w ćwiartki.
Do podsmażonego kurczaka dodać owoce, posypać majerankiem i dodać czosnek.
Dusić kilka minut na małym ogniu do czasu aż owoce będą miękkie, ale nie rozpadną się.
Pod koniec duszenia dodać miód.
Podawać np. z makaronem.
Nie jadłam jeszcze takiego połączenia.. aż wstyd się przyzać:D
OdpowiedzUsuńzawsze jest dobra pora na ten pierwszy raz!:)
UsuńIntrygujące połączenie, takiego jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się dość ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńzapewniam cię, że było ciekawie;)
UsuńKurczaczka ze śliwkami nie jadłam jeszcze, chyba muszę spróbować, bo zapowiada się smacznie:)
OdpowiedzUsuńsmacznie, smacznie:D
Usuńhmmm ciekawa jestem tego smaku, bo nie jadłam kurczaka ze śliwkami:) robiłam z ananasem i był smaczny, a śliwki? no chyba trzeba zrobić! lista rośnie:))
OdpowiedzUsuńzdjęcia bardzo apetyczne!!
polecam, bo połączenie bardzo dobre!:)
UsuńGenialny pomysł! Nigdy nie jadłam kurczaka ze świeżymi śliwkami, muszę spróbować!!!
OdpowiedzUsuńa dziękuję;)
UsuńUwielbiam takie połączenia! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
UsuńDla mne bomba:-) Gorzej, ze moj M. nie lubi mięs z owocami:-( Ale trudno, jego strata;-)
OdpowiedzUsuńtym lepiej dla ciebie,będzie więcej jedzenia:D
Usuńśliwek na ciepło w tym sezonie jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńdobry moment żeby je jeszcze spróbować;)
UsuńPołączenie oryginalne, ale akurat ja bardzo lubię połączenie mięs i owoców :) Zwłaszcza śliwek :)
OdpowiedzUsuńoj tak:) śliwki i mięso to świetny duet:)
UsuńLubię mięsa z owocami, więc coś tak czuję, że ten kurczak by mi podpasował :-D
OdpowiedzUsuńmyślę, a nawet wiem, że tak;)
UsuńNigdy nie łączyłam mięsa z owocami. No, ale do odważnych świat należy i muszę w końcu się przekonać :)
OdpowiedzUsuńmięso i owoce, to naprawdę wspaniałe połączenia:D polecam
UsuńKurczak ze świeżymi śliwkami to dla mnie nowość, ale na pewno z chęcią bym wsunął porcję :)
OdpowiedzUsuń