środa, 3 października 2012

Kurczak ze śliwkami



 Sezon śliwkowy jeszcze trwa, korzystam z niego na całego. 
Mięsa z dodatkiem suszonych owoców przyrządzam często, bardzo je lubimy. 
Tym razem, mając pod ręką świeże śliwki, postanowiłam użyć ich do mięsa zamiast suszonych.
Śliwki i inne sezonowe owoce świetnie nadają się nie tylko do ciast na słodko, ale i do duszenia, do mięsnych posiłków. 
Obiad wyszedł kapitalny, leciutki, a przy tym aromatyczny.

Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 10 śliwek
  • 1 jabłko
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1.5 - 2 łyżeczki majeranku
  • łyżka miodu 
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • olej do smażenia
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką.
Cebulę obrać i posiekać.
Wrzuć na patelnię wraz z kurczakiem, podsmażyć.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jak ktoś woli pokroić je w kostkę lub plasterki).
Ze śliwek wyciągnąć pestki, pokroić w ćwiartki.
Do podsmażonego kurczaka dodać owoce, posypać majerankiem i dodać czosnek.
Dusić kilka minut na małym ogniu do czasu aż owoce będą miękkie, ale nie rozpadną się.
Pod koniec duszenia dodać miód.
Podawać np. z makaronem.









23 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego połączenia.. aż wstyd się przyzać:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące połączenie, takiego jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się dość ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaczka ze śliwkami nie jadłam jeszcze, chyba muszę spróbować, bo zapowiada się smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm ciekawa jestem tego smaku, bo nie jadłam kurczaka ze śliwkami:) robiłam z ananasem i był smaczny, a śliwki? no chyba trzeba zrobić! lista rośnie:))
    zdjęcia bardzo apetyczne!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł! Nigdy nie jadłam kurczaka ze świeżymi śliwkami, muszę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenia! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mne bomba:-) Gorzej, ze moj M. nie lubi mięs z owocami:-( Ale trudno, jego strata;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. śliwek na ciepło w tym sezonie jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie oryginalne, ale akurat ja bardzo lubię połączenie mięs i owoców :) Zwłaszcza śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię mięsa z owocami, więc coś tak czuję, że ten kurczak by mi podpasował :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie łączyłam mięsa z owocami. No, ale do odważnych świat należy i muszę w końcu się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięso i owoce, to naprawdę wspaniałe połączenia:D polecam

      Usuń
  12. Kurczak ze świeżymi śliwkami to dla mnie nowość, ale na pewno z chęcią bym wsunął porcję :)

    OdpowiedzUsuń