poniedziałek, 10 września 2012

Kotlet schabowy



Mowa tu o wszystkim znanym, poczciwym kotlecie schabowym;)

To już nie te czasy, kiedy schaboszczaka obowiązkowo serwowało się na niedzielny obiad, a niedziela bez schabowego była dniem straconym. 
Kotlety baaardzo lubimy, jednak robię je bardzo rzadko. Jest tyle innych dań do wypróbowania, że schabowy wydaje się mało ciekawym obiadem;)

Jednak na słowo kotlet oczy moich trzech panów płoną z zachwytu:) Dlatego raz na jakiś czas robię im tą przyjemność i serwuję schabowe na obiadek;) 
W taki dzień nikogo nie muszę nawet zapraszać do stołu.

Składniki:

  • 500g schabu
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • sól, pieprz, papryka, czosnek w proszku
  • olej do smażenia
Schab pokroić w plastry, rozbić cienko tłuczkiem.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Obtoczyć w mące.
Jajko rozbełtać z niedużą ilością mleka.
Każdego kotleta moczyć w jajku i obtoczyć w bułce.
Smażyć na rozgrzanym ogniu, z każdej ze stron kilka minut do zrumienienia się.






Smakołyki na pikniki Po prostu kotlet do obiadu

16 komentarzy:

  1. No nie ma to jak kotlet:) u mnie mąż i córki są mięsożerni, więc kotlet to podstawa obiadu:) Jak gotuję zupę, to pytają : czy to już był obiad?!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjne obiady są jak najbardziej fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry, stary przyjaciel - Pan kotlet schabowy! Muszę napisać, że na słowo kotlet, także świecą mi się oczy. A po dłuższej nieobecności w domu to pierwsze na co mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka gatunku :) Z chęcią bym takiego wsunął dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna klasyka! Uwielbiam!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja tez czasami robie schaboszczaka dla mojego Meza i wtedy jest bardzo zadowolony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nie spotkałam takiego faceta, który byłby niezadowolony;)

      Usuń
  7. A ja miałam dzisiaj na obiadek :] Był pyszny i śliczny tak jak twój :}

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha! a ja lubię właśnie taki obiadek na niedzielę :) smakowe wariacje lubimy, ale klasyka jednak rządzi :D

    OdpowiedzUsuń