Dla mnie poniższy przepis na kruche ciasto jest idealny i jeżeli mam ochotę na taki wypiek korzystam właśnie z tego przepisu.
Ciasto zawsze wychodzi tak jak powinno: jest delikatne, rozpływa się w buzi, nie jest za ciężkie, za słodkie, tak jak wcześniej pisałam - ideał!
Co włożyć jako dodatek do środka wymyślam już na poczekaniu, w tym wypadku można poszaleć, bo do tego ciasta każdy owoc się nadaje. Z każdym dodatkiem wypiek smakuje wspaniale.
Moje kubki smakowe od razu pokochały połączenie kwaskowych śliwek, budyniu i delikatnego kruchego ciasta.
Jak dla mnie to niebiańskie trio!
Składniki:
- 3- 3.5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 2 żółtka + 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 500ml mleka
- śliwki 500g (bez pestek)
Ciasto szybko zagnieść.
Podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Połowę ciasta z kakao zagnieść ponownie.
Obie połówki włożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika.
Ugotować 2 budynie z cukrem w 500ml mleka.
Budyń wystudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, wyjąć pestki, przekroić na połówki (jeżeli śliwki są duże to na ćwiartki).
Jaśniejszą połową ciasta wylepić dno blaszki.
Na warstwę ciasta wylać wystudzony budyń.
Na budyniu gęsto ułożyć śliwki.
Owoce posypać resztą ciasta porwaną palcami na małe kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Piec ok 40-45 minut.
To ja poproszę o kawałek;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się doskonałe trio :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie znalazłam lepszego;)
UsuńAleż pyszne ciasto! Wygląda baaardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńmmmm! wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńMmm, przepyszne ciasto. Uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie budyniu i owoców w cieście :) pycha!
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawkę i kawałek ciasta:))
OdpowiedzUsuńzapraszam, zapraszam:D
UsuńPiję kawę, zaglądam tutaj i co? widzę pyszne ciacho, aż mi głupio pić kawę bez kawałka takiego pysznego ciasta.
OdpowiedzUsuńw takim razie wysyłam ci duży kawałek żeby kawka bardziej smakowała;)
UsuńAle Ty kusisz!
OdpowiedzUsuńDobry przepis na kruche ciasto bardzo się przydaje, dzięki różnym dodatkom ciasto zmienia swój charakter :)
OdpowiedzUsuńDelicje!
OdpowiedzUsuńCiasta ze śliwkami po prostu kocham.
chętnie bym się poczęstowała taką pychotką:)
OdpowiedzUsuńŚliwki w cieście sama rozkosz:-)Pamiętam jak na studiach pracowałam w Monachium w piekarni i układałam śliwki na plackach całymi godzinami.I nie znudziły mi się wcale;-)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńNa pewno mają być 2 budynie na 500 ml mleka?
OdpowiedzUsuńtak. Budyń do ciasta ma wyjść gęsty.
UsuńWitam, robilam to ciasto juz kiedys i mam zamiar zrobic je ponownie, ale tak jest ale:)Jezeli budyn jest gesty i do tego jeszcze ma wystygnac to bardzo ciezko jest go rozprowadzic na ciescie:( nie mozna go polozyc goracy?
OdpowiedzUsuńfakt, sama często upraszczam sobie pracę i wykładam na ciasta gorący budyń;) nic one na tym nie tracą;)
Usuń