Nadal upał, a co za tym idzie, gotowanie i jedzenie przychodzi nam z trudem. Koszmarem jest przebywaniem w kuchni, w której jest włączony piekarnik.
Dzisiaj postawiłam na minimalizm, mamy zdrowo i kolorowo;)
Tym razem na kolację zaserwowałam lekką, ale bardzo smaczną kapustkę pekińską z doborowymi dodatkami, bo na nic innego nie mieliśmy ochoty.
Taką kapustę często przygotowuję również do mięsnego obiadu, albo do grilla, a zimową porą doprawiam śmietaną i majonezem. Latem chce się jeść lżej, więc używam do niej różnych dresingów i sosów sałatkowych.
Składniki:
- mała kapusta pekińska
- 1 marchewka
- 2 pomidory
- 2 ogórki kiszone/konserwowe
- 1 cebula
- 100-150g sera fety
- szczypiorek
- sos sałatkowy paprykowo - ziołowy
Liście kapusty drobno poszatkować.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
Pomidory, ogórki i fetę pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać.
Sos przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystko wymieszać,a na koniec posypać szczypiorkiem.
Przed podaniem schłodzić.
uwielbiam takie sałatki! często robię podobną i zjadam z kanapeczkami :) pycha!
OdpowiedzUsuńLekkie sałatki w taką pogodę zawsze się sprawdzają. Polecam zrobienie domowego dressingu, mniejszy koszt i o wiele lepszy smak;)
OdpowiedzUsuńPrzeważnie robię domowy sosik, ale tym razem natrafiłam na gotowy w szafeczce i musiałam go gdzieś spożytkować:D
UsuńLubię pekińską:) A fety z marchewką jeszcze nie łączyłam:)
OdpowiedzUsuńświetnie smakuje:D
UsuńUwielbiam fetę w sałatkach ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Uwielbiam takie surówki!
OdpowiedzUsuńsuper sałatka:)) jeszcze kilka Twoich przepisów i menu dla gości mam ustalone!! ;)
OdpowiedzUsuńhahaha:) a konkretnie czegoś szukasz, czy na razie zbierasz pomysły? bo ja mogę ugotować i przetestować;)
Usuńkonkretnie to dania duże jednogarnkowe bo na tydzień dla 9 osób:))) i coś dla dzieci również :))
UsuńPysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, lekka, pyszna i zdrowa!
OdpowiedzUsuńSałatki z pekińskiej zawsze są na pierwszym miejscu! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń