poniedziałek, 9 lipca 2012

Mielony inaczej, czyli roladki faszerowane parówką


Zwyczajny mielony był tego dnia dla mnie za nudny. Dlatego zajęłam się szukaniem jakiejś ciekawej alternatywy, a że na zdjęciu roladki prezentowały się bardzo smacznie, postanowiłam je zrobić. 
Nie zawiodłam się, bo mięso wyszło pyszne i w niczym nie przypominało klasycznego mielonego, a do tego ładnie wyglądało na talerzu.
 Moi trzej panowie pałaszowali aż miło, a w kuchni brakło dokładek;)
Od siebie przepis wzbogaciłam jedynie odrobiną sera żółtego, a mięso obtoczyłam dodatkowo w bułce tartej.
 Catus dziękuję za pyszną inspirację:)

Składniki ( na 5-6 rolad do pokrojenia):

  • 500g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  • 5-6 liści kapusty pekińskiej
  • 5-6 parówek
  • 100g żółtego sera
  • jajko
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bułka (czerstwa)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Liście kapusty wrzucamy na chwilę do wrzątku aby je sparzyć. 
Bułkę moczymy w wodzie, po czym porządnie odciskamy ją.
Mięso przekładamy do garnka, dodajemy bułkę, drobno posiekaną cebulkę, czosnek przetarty przez praskę, jajko, sól i pieprz do smaku. Mięso porządnie wyrabiamy rękami.
Mięso dzielimy na 5-6 porcji. 
Każdą porcję rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy płaski placek. 
Na każdym placku rozkładamy sparzony liść kapusty pekińskiej, na kapustę ścieramy trochę sera zółtego, a na ser kładziemy parówkę.
Mięso zwijamy tak żeby utworzyło roladkę. 
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy z każdej stron na rumiano. 
Po upieczeniu kroimy w grube plastry.








Smakołyki na pikniki Mięsne rolowanie - konkurs!

13 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowa niespodzianka w środku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! niedługo mam gości to wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo efektownie wygląda to mięsko, a do tego świetnie smakuje:D

      Usuń
  3. o cholercia, niezły pomysł! zazdroszczę determinacji mi chyba by się nie chciało tego wszystkiego gotować... ale chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom, robi się to wszystko bardzo szybko;)

      Usuń
    2. Hmmm :> no to może jednak się skuszę :D

      Usuń
  4. Super pomysł, na urozmaicenie posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł!!!! Wygląda niesamowicie!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę niesamowicie!
    Chyba jutro zabiorę się za coś takiego. Mmm pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. dziś na obiad robie te roladki zobaczymy jak wyjdzie. mąż chciał abym go czymś zaszokowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. super wyglądają z tą kapustą w środku :)

    OdpowiedzUsuń