Zwyczajny mielony był tego dnia dla mnie za nudny. Dlatego zajęłam się szukaniem jakiejś ciekawej alternatywy, a że na zdjęciu roladki prezentowały się bardzo smacznie, postanowiłam je zrobić.
Nie zawiodłam się, bo mięso wyszło pyszne i w niczym nie przypominało klasycznego mielonego, a do tego ładnie wyglądało na talerzu.
Moi trzej panowie pałaszowali aż miło, a w kuchni brakło dokładek;)
Od siebie przepis wzbogaciłam jedynie odrobiną sera żółtego, a mięso obtoczyłam dodatkowo w bułce tartej.
Catus dziękuję za pyszną inspirację:)
Składniki ( na 5-6 rolad do pokrojenia):
- 500g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
- 5-6 liści kapusty pekińskiej
- 5-6 parówek
- 100g żółtego sera
- jajko
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- bułka (czerstwa)
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Liście kapusty wrzucamy na chwilę do wrzątku aby je sparzyć.
Bułkę moczymy w wodzie, po czym porządnie odciskamy ją.
Mięso przekładamy do garnka, dodajemy bułkę, drobno posiekaną cebulkę, czosnek przetarty przez praskę, jajko, sól i pieprz do smaku. Mięso porządnie wyrabiamy rękami.
Mięso dzielimy na 5-6 porcji.
Każdą porcję rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy płaski placek.
Na każdym placku rozkładamy sparzony liść kapusty pekińskiej, na kapustę ścieramy trochę sera zółtego, a na ser kładziemy parówkę.
Mięso zwijamy tak żeby utworzyło roladkę.
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy z każdej stron na rumiano.
Po upieczeniu kroimy w grube plastry.
Bardzo pomysłowa niespodzianka w środku;)
OdpowiedzUsuńWow, rewelacja!:)
OdpowiedzUsuńsuper! niedługo mam gości to wypróbuję:))
OdpowiedzUsuńPolecam, bo efektownie wygląda to mięsko, a do tego świetnie smakuje:D
Usuńo cholercia, niezły pomysł! zazdroszczę determinacji mi chyba by się nie chciało tego wszystkiego gotować... ale chętnie bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom, robi się to wszystko bardzo szybko;)
UsuńHmmm :> no to może jednak się skuszę :D
UsuńSuper pomysł, na urozmaicenie posiłku :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!!!! Wygląda niesamowicie!!!!!!!
OdpowiedzUsuńpomyslowe roladki:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę niesamowicie!
OdpowiedzUsuńChyba jutro zabiorę się za coś takiego. Mmm pycha.
dziś na obiad robie te roladki zobaczymy jak wyjdzie. mąż chciał abym go czymś zaszokowała:)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają z tą kapustą w środku :)
OdpowiedzUsuń