piątek, 29 czerwca 2012

Krucha tarta z truskawkami i kremem budyniowym


Musiałam jeszcze wykorzystać końcówkę sezonu truskawkowego i zrobić tartę. Chodziła za mną już kilka miesięcy, ale nie mogłam się za nią zabrać. 
To jedno z moich ulubionych i pierwszych ciast jakie odważyłam się zrobić na początku swojej kuchennej kariery. 
Kruche ciasto, soczyste truskawki i aksamitny krem waniliowy, można chcieć czegoś więcej?
Dla mnie to istna rozkosz dla podniebienia;)

Składniki:

Ciasto: ( z podanych składników wychodzą 2 spody na tartę)
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 150g schłodzonego masła
  • łyżeczka cukru
 Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
  •  4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1-2 żółtka 
  • 100g masła
  • 500g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Składniki na ciasto zagnieść. Zrobić z niego kulę, którą podzielić na dwie części. Do tarty wykorzystujemy tylko jedną połowę ciasta, drugą można przechować w lodówce do 7 dni lub zamrozić w zamrażalniku.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód po nakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180C) i piec ok 20-25minut.
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać go z mąką oraz z zółtkami. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodać cukier i cukier waniliowy.
Powoli, ciągle mieszając, dolać mleko z mąką i żółtkami. Po kilku minutach gotowania na małym gazie ( gdy budyń zgęstnieje), odstawić go z ognia. Dodać do niego posiekane masło. Wszystko wymieszać.
Ciepły krem wylać na upieczony spód tarty i zostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, obrać i wyłożyć na wystudzony krem.
 Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Lekko ścinającą się wylać na tartę.
Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.







Truskawki 2012 Smakołyki na pikniki

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie letnie ciacha z galaretka i truskawkami :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, idealne połączenie na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega smakowita!
    Zjadłabym,oj zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm szalejesz,mi tylko ślinka cieknie.
    Musialam sie zadowolić dziś drożdżówką z serem, bo na pieczenie albo brak czasu albo sił ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem budyniowy i truskawki, pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyczne połączenia są zawsze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, piękna, kolorowa, jednym słowem rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co lubię najbardziej! Może po sesji uda mi się zrobić :)
    pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, na pewno taką zrobię!! wygląda wspaniale:))

    OdpowiedzUsuń
  10. no pewnie! co to za sezon truskawkowy bez delikatnej tarty z budyniem i tymi właśnie owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniała! uwielbiam owoce + budyń <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej, ale niesamowicie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bosko. Nic dodać, nic ująć :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam

    Zrobiłam tartę z tego przepisu. Zmniejszeniem ilość masła w masie kremowej do zaledwie 1 kopiastej łyżki, a do ciasa dodałam startą skórkę z cytryny. Krem i ciasto bardzo dobre. Zamiast galaretki dałam żelatynę do tart. Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń