Musiałam jeszcze wykorzystać końcówkę sezonu truskawkowego i zrobić tartę. Chodziła za mną już kilka miesięcy, ale nie mogłam się za nią zabrać.
To jedno z moich ulubionych i pierwszych ciast jakie odważyłam się zrobić na początku swojej kuchennej kariery.
Kruche ciasto, soczyste truskawki i aksamitny krem waniliowy, można chcieć czegoś więcej?
Dla mnie to istna rozkosz dla podniebienia;)
Składniki:
Ciasto: ( z podanych składników wychodzą 2 spody na tartę)
- 250g mąki
- 1 jajko
- 150g schłodzonego masła
- łyżeczka cukru
- 500ml mleka
- 4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1-2 żółtka
- 100g masła
- 500g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Składniki na ciasto zagnieść. Zrobić z niego kulę, którą podzielić na dwie części. Do tarty wykorzystujemy tylko jedną połowę ciasta, drugą można przechować w lodówce do 7 dni lub zamrozić w zamrażalniku.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód po nakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180C) i piec ok 20-25minut.
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać go z mąką oraz z zółtkami. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodać cukier i cukier waniliowy.
Powoli, ciągle mieszając, dolać mleko z mąką i żółtkami. Po kilku minutach gotowania na małym gazie ( gdy budyń zgęstnieje), odstawić go z ognia. Dodać do niego posiekane masło. Wszystko wymieszać.
Ciepły krem wylać na upieczony spód tarty i zostawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, obrać i wyłożyć na wystudzony krem.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Lekko ścinającą się wylać na tartę.
Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Uwielbiam takie letnie ciacha z galaretka i truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Wygląda wspaniale, idealne połączenie na lato:)
OdpowiedzUsuńMega smakowita!
OdpowiedzUsuńZjadłabym,oj zjadła...
Mmmm szalejesz,mi tylko ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńMusialam sie zadowolić dziś drożdżówką z serem, bo na pieczenie albo brak czasu albo sił ;)
Krem budyniowy i truskawki, pyszności!:)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne połączenia są zawsze pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszności, piękna, kolorowa, jednym słowem rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWszystko co lubię najbardziej! Może po sesji uda mi się zrobić :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko! :)
Pycha, na pewno taką zrobię!! wygląda wspaniale:))
OdpowiedzUsuńno pewnie! co to za sezon truskawkowy bez delikatnej tarty z budyniem i tymi właśnie owocami :)
OdpowiedzUsuńwspaniała! uwielbiam owoce + budyń <3
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńOjej, ale niesamowicie się prezentuje!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Nic dodać, nic ująć :-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZrobiłam tartę z tego przepisu. Zmniejszeniem ilość masła w masie kremowej do zaledwie 1 kopiastej łyżki, a do ciasa dodałam startą skórkę z cytryny. Krem i ciasto bardzo dobre. Zamiast galaretki dałam żelatynę do tart. Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :).