Ostatnio w naszej lodówce zawsze można znaleźć zapasowy jogurt i górę truskawek;)Jak dla mnie połączenie tych dwóch składników jest idealne.
Miałam dzisiaj wielką ochotę na coś słodkiego do porannej kawy, ale żeby nie paść z głodu upiekłam super szybkie ciasto, które nie wymaga wyrabiania, miksowania i brudzenia sterty naczyń. Zawsze wychodzi pulchne, mięciutkie, mega wilgotne, a przy tym znika z blachy w kilka minut;) Robiłam, to ciasto już wiele razy,za każdym wychodziło pyszne. Do obkładania używałam rożnych sezonowych owoców (mrożonych również), ale jak dla mnie nie ma lepszego połączenia ciasta jogurtowego jak z truskawkami.
Składniki :
- 350g mąki
- 2 jajka
- 300g jogurtu (może być smakowy)
- pół szklanki oleju
- 100g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- truskawki
W ciasto gęsto powbijać całe truskawki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170C-180C przez 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Wygląda smakowicie. Chyba się na nie skuszę bo ostatnio i u nas w lodówce jogurt i truskawki są obecne:)
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie zanim je upiekę... jaki jogurt najlepiej? naturalny czy typu greckiego? a może o smaku truskawkowym? bo jest wiele przepisów i każdy inny a Twój mi podpasował, bo nie trzeba miksować (nie mam robota) :)
OdpowiedzUsuńAlexandra każdy jogurt tutaj pasuje;) wiele razy piekłam to ciasto i różnie bywało z jogurtem, raz dałam śmietanę, raz serek homo, kolejnym razem jogurt truskawkowy. Uda się ze wszystkim. Spokojnie może być to zwykły jogurt naturalny, albo smakowy.
OdpowiedzUsuńAch, chętnie bym zjadła kawałek takiego pysznego truskawkowego ciasta!
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam na ostatni kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Już kawałek skonsumowany a jak pięknie pachnie w całym domu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z truskawkami. Twoje ciasto wygląda pysznie i pewnie też tak smakuje. Porywam kawałek i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa mnie nie wyroslo :((
OdpowiedzUsuńszkoda:( nie wiem co było nie tak, ale mnie się nigdy to nie zdarzyło:/
Usuńo! czuję, że to ciasto jutro upiekę. Jak nie jutro to w sobotę... Przekonuje mnie ten szybko przepis :)
OdpowiedzUsuńDałam wszystko wg prepisu ale mi nie urosło. Czemu? Przyznam się że mieszałam mikserem :)
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia. Może za dużo owoców? Mikserem też nigdy nie mieszałam więc nie wiem czy, to miało jakiś wpływ.
UsuńJeżeli mieszać mikserem to tylko na najmniejszych obrotach i do momentu wymieszania wszystkich składników. W sumie ciasto gotowe jest dosłownie po kilku obrotach mieszadeł. Ciasta jogurtowego się nie wyrabia tylko MIESZA.
UsuńPróbowałam zrobić to ciasto kilka razy, dostałam przepis od cioci męża. Jej wychodzi zawsze, mimo ze miesza mikserem ;/ mi ni ewyszło nigdy ;/
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho,ja dodałam jogurt grecki z Lidla i wyszło super,szybko znikło z talerza.
OdpowiedzUsuńsuper ciacho ,ja dodałam jogurt grecki z Lidla i wyszło super,szybko znikło z talerza.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto z jogurtem greckim z Lidla,wyszło przepyszne i pięknie wyrosło:)
Usuńsuper:) bardzo się cieszę i życzę smacznego:)
UsuńŚwietne ciacho piekłam już kilka razy, jak mi brak jogurtu to biorę serek homo dopełniam do szklanki mlekiem czy wodą i jest ok. Ja lubię również z porzeczkami, jagodami czy brzoskwiniami. Wiśnie dryluję posypuję łyżką cukru i zostawiam aż ociekną, potem odcedzam ze 2 łyżki cukru do owocu i na ciacho pycha:) Polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze...z rabarbarem,zobaczymy co z tego wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńz pewnością wyjdzie:) to niezawodny przepis:)
UsuńPYSZNE CIASTO, BARDZO LATWY PRZEPIS
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało:D
UsuńCzy na większą blaszkę mogę podwójnie składniki dodać ? Chodzi mi o to żeby tego ciasta było więcej i żeby czasem zakalec nie wyszedł;p
OdpowiedzUsuńśmiało można podwoić składniki przy większej blaszce:)
UsuńDziekuje za fajny przepis! czy moge uzyc mrozonych tryskawek? Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńmożna
UsuńA keksowka jakie ma wymiary? :)
OdpowiedzUsuń