Pyszna "wariacja", na temat klasycznego mielonego, który serwowany milionowy raz, każdemu może się znudzić;)
Pulpeciki z dodatkiem sera fety, to ciekawa odmiana obiadu, do tego pomidorowy sos i inny niż zwykle, kapitalny obiad gotowy:)
Składniki:
- 500g mielonego mięsa ( u mnie wieprzowe z szynki)
- 1 cebula
- 150g fety
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jako
- 3 łyżki wody
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- 500ml passaty pomidorowej
- 100g mozzarelli
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- szczypior
Całość doprawić solą i pieprzem ( z racji dodania fety uważać na sól).
Mięso dokładnie wyrobić.
Formować małe klopsy, obtaczać w mące.
Klopsiki obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Podsmażone klopsy zalać pomidorową passatą.
Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Jeżeli jest taka potrzeba dosłodzić do smaku.
Dusić kilka minut na małym ogniu.
Dodać posiekany szczypior.
Pod koniec duszenia, całość posypać tartą mozzarellą.
Klopsy podawać np. z makaronem.
Mniam, pychotka!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pulpety, pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki obiad:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńdodatek fety jest intrygujący :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńTen dodatek fety pewnie podnosi smak pulpetów. Musze kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuń