środa, 11 lutego 2015

Oponki z mascarpone



Oponki z serka mascarpone, to moja tegoroczna propozycja na Tłusty Czwartek. 

W tym roku  z racji braku czasu, nie piekę żadnych pączków ( buuuuuuuu co za strata), ale dla osłody coś pysznego na stole przecież musi być;)

Klasyczne oponki przygotowuje się z dodatkiem twarogu.
Tym razem, ser biały zastąpiłam mascarpone. To był strzał w dziesiątkę:)
Oponki z mascarpone wyszły genialne!

Muszę przyznać, że były lepsze od tych tradycyjnych.
Puszyste, mięciutkie, delikatne, wprost rozpływają się w ustach, a co najważniejsze, pozostały takie na następny dzień, a nie jak klasyczne oponki z białego sera, które następnego dnia twardnieją.

Łasuchom, radzę podwoić ilość składników, bo z poniższej porcji wychodzi około 15- 20 oponek, co może okazać się zbyt małą ilością, ponieważ trudno się im oprzeć;)

Inspiracja z bloga Smaki Ogrodu.

Składniki (ok. 15-20 oponek):
  • 250g serka mascarpone
  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
dodatkowo
  • olej/ smalec do smażenia
  • odrobina spirytusu 
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Ciasto oprószyć mąką, rozwałkować na grubość ok 1 cm.
Przy pomocy szklanki wycinać koła.
Po środku, mniejsze kółka wycinamy np. zakrętką od butelki.
Tłuszcz rozgrzać z dodatkiem spirytusu.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucać po kilka oponek.
Smażyć z obu stron na złoto.
Wyciągać i układać na papierowym ręczniku.
Wystudzone oponki polać lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.











6 komentarzy:

  1. Super prxepis ;)
    Trzeba by wyprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, takich z dodatkeim mascarpone jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ci wyszły :) Ciekawa jestem dodatku mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też brak czasu uniemożliwił pączkowanie! Robię na serku homogenizowanym. Ah szkoda, że Twoich oponek nie widziałam wcześniej! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym zjadła kilka takich oponek! pysznie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń