środa, 18 lutego 2015

Karkówka gotowana




Smaczne, soczyste, domowe mięso, idealne na zimno na kanapki.
 
Inspiracja: Co mi w duszy gra .

Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz, kminek, mielona kolendra do smaku
Wszystkie przyprawy rozgnieść.
Natrzeć nimi mięso.
Mięso włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin.
Zapeklowaną karkówkę zawinąć w folię aluminiową (ok. 3 krotnie).
Całość spiąć gumkami recepturkami.
Mięso włożyć do garnka z zimną wody (mięso ma być szczelnie przykryte wodą).
Zagotować, zmniejszyć gaz.
Gotować ok. 1-1.5 godziny na minimalnym gazie.
Ugotowaną karkówkę, wyciągnąć z wody, wystudzić, schować na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie, rozwinąć folię, kroić cienkie plastry i podawać np. jako wędlinę na kanapki.






4 komentarze:

  1. Sluczns karkoweczka - wedlina idealna

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta karkóweczka. Taka soczysta. Ja robię podobnie, ale zamiast gotować piekę w folii w piekarniku. Kiedyś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń