wtorek, 25 listopada 2014

Stir fry z wieprzowiną i chutney'em brzoskwiniowym


Jak widać, uwielbiany przeze mnie chutney brzoskwiniowy, który już jakiś czas temu gościł na blogu, spełnia się, nie tylko w roli gęstego sosu/dipu do sajgonek i warzyw.

Jest również ciekawym pomysłem na świetną marynatę do wszelakiego mięsa.
Jego słodko - pikantno -lekko orientalny smak, wspaniale wzbogaca aromat całej potrawy.

Szybko, smacznie i zdrowo!:)

Składniki:
  • 300g schabu
  • 500g warzywnej mieszanki chińskiej
  • 1 cebula
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 0.75 szklanki grzybów mung
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
marynata Schab rozbić, pokroić w paski, zamarynować w marynacie z chutney'u brzoskwiniowego, soli, pieprzu i oleju z orzeszków ziemnych.
Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin.
Grzyby zalać wrzątkiem do napęcznienia.
Kapustę pekińską pokroić w pióra.
Cebulę posiekać.
Grzyby pokroić w paski.
Mięso wrzucić do rozgrzanego woka, przysmażyć na dużym ogniu.
Mięso ściągnąć na talerz.
Nie myjąc woka, wrzucić do niego mieszankę chińską, kapustę, grzyby i cebulę.
Doprawić sosem sojowym i przyprawą 5 smaków.
Warzywa przysmażyć, połączyć z mięsem i chwilę razem smażyć.
Makaron ryżowy zalać wodą, gdy napęcznieje, odcedzić.
Makaron wrzucić do mieszanki mięsno - warzywnej.
Całość wymieszać.
Jeżeli jest taka potrzeba stir fry doprawić jeszcze chutney'em, przyprawą 5 smaków lub sosem sojowym.







5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...