poniedziałek, 17 listopada 2014

Sernik z różą i brzoskwiniami



Bez dwóch zdań, sernik z różą i brzoskwiniami, to mój numer jeden wśród serników.
Najpyszniejszy, najlepszy, naj naj naj..

Metodą wielu prób i poszukiwań tego jednego, ulubionego smaku, udało mi się stworzyć sernik idealny, taki który bez reszty dopieści moje podniebienie.

Gdy pomyślę o serniku, w głowie mam obraz tylko tego sernika. 
Żaden nie równa się z prawdziwym, tradycyjnym sernikiem z klasycznego twarogu, z dodatkiem domowej konfitury z róży, którą robiłam całą wiosnę, z myślą właśnie o tych przyszłych, wiejskich sernikach. 
Ciężki, kremowy, rozpływający się w ustach,  po prostu pyszny! 
Sernik jak z dawnych lat:)

Składniki: 

ciasto 
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 5 żółtek
masa serowa

  • 1000g białego, tłustego sera ( nie wiaderkowy, nie mielony!)
  • 200g masła
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 1.5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 duża puszka brzoskwiń 
  • słoiczek domowej konfitury z róży
dodatkowo
  • kandyzowane płatki róży  do dekoracji
  • cukier różany do dekoracji
  • 50g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietanki 30% (polewa)

Składniki na ciasto zagnieść.
Ciastem wylepić dno formy.
Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Konfiturą różaną posmarować ciasto.
Ser biały rozkruszyć (nie mielić), dodać miękkie, rozdrobnione masło, budyń, cukier.
Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać jajka, zmiksować do połączenia się składników.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową.
Masę serową wyłożyć na spód ciasta.
Piec w 180C 45-50 minut. 
Upieczony sernik wystudzić.
Zrobić polewę.
Polać nią ciasto.
Sernik można udekorować kandyzowanymi płatkami róży i posypać cukrem różanym.











15 komentarzy:

  1. Wygląda absolutnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. No Kochana, to mi narobiłaś smaku! pysznie się prezentuje:))

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu wszyscy przepadają za sernikiem. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój tata wciąga każdy sernik. Chętnie mu taki kiedyś zaserwuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O cudowny serniczek. u mnie serniki są wielbione miłością absolutną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo jestem ciekawa jego smaku :) Z różą musiał być zupełnie wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny sernik. Uwielbiam z dodatkiem brzoskwiń, a Ty wzbogaciłaś jeszcze o różę.... ummm. To dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki, aż ślinka leci no i ta róża :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam:)
    1.jakie są wymiary foremki?
    2. czy pieczemy dół z termoobiegiem, góra- dół, czy dół?
    Dziękuję za szybką odpowiedź, Bea

    OdpowiedzUsuń
  10. no i nie doczekałam się odpowiedzi.. Bea

    OdpowiedzUsuń