piątek, 21 listopada 2014

Sałatka z kaczką teriyaki i granatem



Tak jadać mogę codziennie:)

Poza orientalnymi smakami, makaronami, to właśnie kaczka jest u mnie na samym szczycie ulubionych potraw.
A, że ostatnio wszystko doprawiam marynatą teriyaki (łosoś, polędwiczka wieprzowa, kurczak), tym razem padło na kaczkę. 
Przygotowuję ją teraz w kółko i nie może nam się przejeść. 
Jest aromatyczna, krucha, soczysta, wyborna!!!

Pierś z kaczki, smakuje nam najbardziej, w formie carpaccio, podana na lekkiej sałatce z dodatkiem owoców : winogron, w sezonie letnim - truskawek, lub tak jak dzisiaj z granatem.
Całość wieńczy miodowo - musztardowy sos.
Paluszki lizać;)

Pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • sezam do posypania
  • 1 łyżeczka miodu do sosu + 1 łyżeczka musztardy
  • mix sałat
  • 1 granat
marynata teryaki
  • 0.4 szklanki sosu teriyaki
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 0.5 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 0.5 łyżeczki tartego imbiru
Składniki na marynatę wymieszać.
Skórę kaczki ponacinać.
Marynatą natrzeć kaczkę.
Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Mięso smażyć na suchej patelni, na dużym gazie od strony skóry 7 minut.
Pierś z kaczki przełożyć na drugą stronę, smażyć 5 minut.
W trakcie smażenia polewać kaczkę powstałym sosem.
Po tym czasie kaczkę zawinąć w folię aluminiową, odłożyć i pozwolić jej chwilę odpocząć.
Do sałatki można ją wystudzić całkowicie.
Sosu ze smażenia nie wylewać.
Dodać do niego łyżeczkę miodu i musztardy i wymieszać.
Powstał sos do sałatki.
Sałatę ułożyć na talerzu.
Pierś z kaczki cieniutko pokroić, ułożyć na sałatce.
Sałatkę posypać sezamem i granatem.
Całość polać powstałym sosem.








5 komentarzy: