sobota, 30 sierpnia 2014

Grysikowy tort z malinami i galaretką



Na pożegnanie wakacji, na poprawę humoru, proponuję słoneczny, letni, malinowy tort, z masą z kaszy manny, z pyszną, orzeźwiającą, domową, malinową galaretką.

W masie z kaszy manny, moja rodzinka zakochała się bez reszty, więc drugi, urodzinowy, tort mojego synka, obowiązkowo musiał być z jej dodatkiem:)

Wyszło naprawdę pysznie!
Słodka, waniliowa, grysikowa masa, gruba warstwa, domowej, kwaskowej galaretki i duża, duża ilość letnich malin.

Za pyszną inspirację dziękuję Kasi z bloga Gotuję, bo lubię.

Składniki:

masa grysikowa
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1l tłustego mleka (3.5%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
galaretka malinowa
  • 1kg malin
  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100ml wrzątku
 dodatkowo
  • ok. 400g maślanych herbatników
  • 500g malin
  • 2 galaretki malinowe + 600ml wrzątku
Kaszę wsypać do zimnego mleka.
Zagotować.
Pogotować ok. 1 minutę.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodawać stopniowo grysik, miksując na wysokich obrotach.
Zrobić galaretkę malinową.
Maliny zagotować z cukrem i wodą.
Owoce rozgnieść tłuczkiem.
Pogotować ok. 7 minut.
Ugotowane owoce przetrzeć przez sitko aby się pozbyć pestek.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (masa ma delikatnie zgęstnieć).
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki rozłożyć połowę masy grysikowej.
Blachę włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, rozłożyć połowę  masy malinowej.
Ciasto znów włożyć na 30 minut do lodówki.
Na masie malinowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarować drugą część masy z kaszy manny.
Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
Na masę z kaszy manny, rozsmarować drugą część malinowej masy.
Na masie układamy trzecią warstwę herbatników.
Tort schłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
W między czasie rozpuścić galaretki w wodzie, wystudzić.
Na wierzch tortu rozsypać maliny, zalać tężejącą galaretką.
Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.







8 komentarzy:

  1. PIĘKNY APETYCZNY TORCIK ! ZAPRASZAM NA KUBUSIOWE CIASTO Z MALINAMI:
    POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/08/ubijanie-smietany-kubusiowe-ciasto-z.html

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie wygląda ten torcik!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje ten tort! *.*
    Super pomysł na letnie ciasto! :)
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie idealne warstwy, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda fenomenalnie :) Zjadła bym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To cisto jest doskonałe! Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
  7. Antenka, widzę, że twoja rodzina uwielbia torty, a ty stałaś się już specjalistką od ich robienia. Pycha !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, jaki apetyczny tort! na pewno pysznie smakował:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...