Dzisiaj, papryka faszerowana niestandardowo, inaczej - papryka faszerowana po chińsku.
Zamiast
klasycznego farszu z mięsa, ryżu i kaszy, postanowiłam zaszaleć i dla
odmiany, wymieszać mięso z chińską mieszanką warzywną, a całość doprawić
sosem chilli i sosem sojowym.
Eksperyment uważam za jak najbardziej udany, papryka wyszła wyśmienita i wszystkim domownikom bardzo smakowała:)
Do tak przygotowanej papryki z pewnością będę bardzo często wracać, a
dla tych którzy wolą klasyczną wersję, polecam tradycyjną, paprykę faszerowaną , z mojego przepisu, który już kiedyś gościł u mnie na blogu.
Składniki:
- 600g mielonego mięsa wieprzowego
- 300g mieszanki chińskiej ( marchewka, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
- 6 pieczarek
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu.
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka, czosnek
- 3-4 łyżki bułki tartej
- ok. 6 dużych czerwonych papryk
Warzywa przesmażyć na patelni wraz z sosem sojowym i sosem chilli.
Do warzyw dodać posiekaną kapustę pekińską i pieczarki.
Mięso wymieszać z przesmażoną na patelni mieszanką chińską.
Dodać jajko, bułkę i przecier pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Masę mięsno- warzywną wymieszać.
Powstałą masą nafaszerować papryki.
Papryki piec w 180C ok. 1h.
Ciasteczka francuskie z ricottą i brzoskwiniami, to, prosty, szybki, a przy tym pysznie smakujący wypiek.
Potwierdza się fakt, że to co najprostsze, smakuje najlepiej!:)
Chyba nikomu nie muszę zachwalać tych ciasteczek.
Nie znam osoby, która by się im oparła;)
Tym bardziej teraz, w wakacje, takie ciastka z sezonowymi, soczystymi, pachnącymi, słodkimi brzoskwiniami, smakują stokroć lepiej niż zimą z brzoskwiń z puszki.
Aż żal tego nie wykorzystać:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100g ricotty
- 2-3 łyżeczki cukru
- 2 brzoskwinie
Brzoskwinie obrać.
Pokroić w grubsze plastry.
Ricottę wymieszać z cukrem.
Ciasto francuskie rozwinąć.
Pokroić w równe prostokąty.
Na połowie prostokątów rozsmarować po środku ok. 1 łyżeczkę serka.
Na serku ułożyć ok.3 plastry brzoskwinie.
Przykryć drugim prostokątem ciasta.
Przy pomocy widelca zlepić brzegi ciastka.
U góry każdego ciasta zrobić 1-2 nacięcia.
Przed pieczeniem ciasta posypać cukrem.
Ciastka piec w 180C 20-25minut.
Sezon truskawkowy, proponuję zakończyć, ciastem jogurtowo-kokosowym z truskawkami i czekoladowymi groszkami.
Ciasto banalnie proste.
Najbanalniejsze z banalnych:)
Do jego wykonania wystarczy jedna miska i łyżka.
Przy tym, że ciasto praktycznie samo się robi, to wspaniale smakuje.
Jest mięciutkie, puszyste, dzięki dodatkowi jogurtu - wilgotne.
Długo zachowuje swoją świeżość, ale ciężko to sprawdzić, bo ekspresowo znika z talerza:)
Dodatek soczystych truskawek i aromatycznego kokosu, to wspaniały duet, który zawsze się sprawdza.
Dzieciom zachciało się jeszcze wzbogacić je groszkami czekoladowymi.
Jak chcieli, tak zrobiłam.
Co tu więcej pisać - był to wybór najlepszy z najlepszych:)
Składniki:
- 300g mąki
- 50g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 300g jogurtu (może być smakowy)
- garść groszków czekoladowych
- 0.5 szklanki oleju
- 100g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- truskawki
Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wymieszać ze sobą drewnianą
łyżką.
Ciasta nie wyrabiać.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia.
W ciasto gęsto powbijać całe truskawki.
Całość posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170C-180C przez 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Z obiadu została mi odrobina pieczonego kurczaka z przepisu Magdy Gessler ( 2 skrzydełka i kawałeczek piersi), a że nie lubię w kuchni marnować jedzenia, postanowiłam wyczarować z tego co jest, smaczną przekąskę.
Dodałam kilka pieczarek, dużo posiekanego szczypiorku, mozzarellę, doprawiłam curry i tym sposobem, powstała wyśmienita kolacja - tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami.
Szczerze polecam, pychota!
Składniki:
- kawałek pieczonego kurczaka (u mnie 2 skrzydełka i kawałek piersi)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pieczarek
- 150g tartej mozzarelli
- 1 cebulka dymka
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki śmietany (12%/18%)
- sól, pieprz, curry do smaku
Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę posiekać.
Mięso pokroić w kostkę.
Ciasto francuskie rozłożyć.
Posypać go pokrojonym mięsem, posiekaną cebulką i pokrojonymi pieczarkami.
Całość posypać tartym serem.
Brzegi tarty delikatnie podwinąć do środka, by sos nie wypłynął.
Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, sól, pieprz i curry do smaku.
Wymieszać.
Powstałym sosem polać tartę.
Posypać połową posiekanego szczypiorku.
Tartę piec na rumiano w 180C ok. 20-25 minut.
Gotową tartę posypać resztą szczypiorku.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Korzystam z dobrodziejstw lata, z kurek, które ubóstwiam i na które czekam cały rok.
Rozkoszuję się różnymi smakołykami z ich udziałem:)
Krucha, soczysta, delikatna polędwiczka wieprzowa w śmietanowym sosie kurkowym, to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.
To klasyczne, tradycyjne danie, które zawsze się sprawdza i każdemu smakuje.
Zapraszam na obiadek:)
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
- 250g kurek
- 1 cebula
- 1 szklanka rosołu
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1płaska łyżka mąki
- sól, pieprz
Polędwiczkę pokroić w plastry.
Lekko rozbić.
Przyprawić solą i pieprzem.
Pozostawić na chwilę do przegryzienia.
Cebulę obrać i posiekać.
Kurki oczyścić.
Kurki i cebulę podsmażyć na łyżce masła.
Część rosołu wymieszać z mąką.
Dolać do kurek.
Zalać resztą rosołu.
Dodać posiekany szczypior.
Dosolić, dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę.
Mięso podsmażyć z obu stron na maśle.
Zalać sosem kurkowym i zagotować.
Pogotować kilka minut, by potrawa przeszła smakiem.
Podawać np. z ziemniakami, lub tak jak ja z kluseczkami.