środa, 7 maja 2014

Zielona sałatka z fasolką szparagową, brokułem i cukinią w sosie czosnkowym



Zielona, chrupiąca, leka, pełna smaku, iście letnia sałatka, z fasolką szparagową, brokułem i cukinią.

Świetnie smakuje z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.

Idealna sałatka na pożywny, letni lunch czy l lekką kolację.

Składniki:
  • 300g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
Fasolkę i podzielonego na części brokuła ugotować na parze.
Cukinię pokroić w talarki, podsmażyć na suchej patelni.
Jajka ugotować na twardo.
Ugotowane warzywa wyłożyć na duży talerz.
Ugotowane jajka pokroić w kostkę, posypać nimi sałatkę.
Zrobić sos.
Czosnek rozetrzeć, wymieszać z jogurtem, majonezem i sosem sojowym.
Gotową sałatkę, schłodzić przed podaniem.

Przed samym podaniem, powstałym sosem polać sałatkę.









Piknik majowy Dania dla urody

13 komentarzy:

  1. Nie ma nic lepszego w taką ciepłą pogodę.Same witaminy

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności! Lubię tak! Już nie mogę się doczekać świeżej fasolki z ogródka. Miłego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co lubię. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie super. :) Lubię takie połaczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. samo zdrowie na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobrym pomysłem było dołożyć jajka do całej tej zieleniny. Do tego ten puszysty sos czosnkowy na bazie majonezu. Dla mnie bomba. Do tego skibalka z masłem i hulaj dusza piekła nie ma.
    Świetne !


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja tak uwielbiam fasolkę. mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  8. same pyszności! mnie ostatnio strasznie na warzywa w każdej postaci wzięło :)

    OdpowiedzUsuń