piątek, 16 maja 2014

Sakiewki schabowe faszerowane wątróbką


Sakiewki schabowe, faszerowane wątróbką, to moja kuchenna improwizacja;) 
Muszę przyznać, że bardzo udana.
Z wielką ochotą, wrócę do tego przepisu.

Ostatnio, zamarzył nam się tradycyjny kurczak z farszem z wątróbki.
Z racji, że podczas jego przygotowania zostało mi sporo farszu z wątróbki, musiałam go spożytkować w inny sposób.

W ten właśnie sposób, zrodził się innowacyjny pomysł, na sakiewki schabowe z wątróbką:)
Pomysł trafiony w dziesiątkę!
Mięso wyszło wspaniałe:)
Cieniutko rozbite, soczyste, kruche mięso, skrywające w sobie, delikatny, bardzo aromatyczny farsz.
Potwierdza, to moje przekonanie, że farsz z wątróbki, pasuje nie tylko do kurczaka;)

Schabowe sakiewki, to pyszne, ładne dla oka, zaskakująco proste danie, idealnie  na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • sól, pieprz, czosnek
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania

farsz z wątróbki (na taką ilość mięsa wystarczy połowa tego farszu)
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 200g mięsa z podudzia z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
Mięso rozbić tak cienko jak się da.
Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Zrobić farsz.
Wątróbkę, kurczaka, pieczarki, pietruszkę,cebule, czosnek zmielić.
Dodać bułkę tartą, sól, pieprz, jajko i majeranek.
Farsz dokładnie wyrobić.
Farsz przełożyć do garnka, przesmażyć (do faszerowania kurczaka/kaczki farsz ma być surowy).
Na każdym kotlecie układać porcję farszu.
Gotowy kotlet, złożyć na pół.
Kotlety panierować w mące, w jajku i w bułce tartej. 
Mięso smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawać np. z ziemniakami.









10 komentarzy:

  1. Ciekawe - podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł z wątróbką :) Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. :) faktycznie podobne dania dziś mamy obie:) Twoje sakiewki wyglądają naprawdę znakomicie- a panierka jaka złocista!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bym zjadła ale moi domownicy mogliby kręcić głową:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie :)
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  8. Farsz z wątróbki to dla mnie coś nowego, ale chętnie spróbuję, intrygujące połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego schaboszczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam szczerze, że za wątróbką nie przepadam, ale... patrząc na Twoje sakiewki, zjadłabym je bez wahania! Obłędne!

    OdpowiedzUsuń