poniedziałek, 5 maja 2014

Pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym



Pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym, to takie danie, które przeważnie każdemu smakuje;)
Lubią je dzieci, zjedzą je dorośli.

Do przyrządzenia takich pulpecików, można użyć dowolnego mięsa: wołowiny, wieprzowiny, drobiu.
Co kto woli:)

Z dodatkami do sosu, również można poeksperymentować.
Klopsiki zaskoczą nas wtedy nowym smakiem. 
Polecam dodatek świeżych ziół, bazylii, koperku czy szczypiorku.

Składniki:
  • 500g dobrej jakości zmielonej wołowiny 
  • 500ml przecieru pomidorowego z kartonu (mogą być świeże pomidory) 
  • pęczek szczypiorku
  • 200ml rosołu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso mielone wymieszać z zeszkloną cebulą, roztartym czosnkiem, jajkiem, posiekaną bazylią, bułką tartą.
Masę doprawić solą i pieprzem.
W dłoniach formować nieduże pulpeciki.
Pulpeciki obtaczać w mące.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podsmażone pulpety zalać przecierem pomidorowym i rosołem.
Mięso dusić ok. 10 minut w powstałym sosie.
Sos doprawić solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem (jeżeli sos jest za kwaśny dosłodzić cukrem).
Pod koniec duszenia, sos można zagęścić mąką. 
Do sosu dodać zahartowaną śmietanę.
Pulpeciki podawać np. z ziemniakami, makaronem lub ryżem.








10 komentarzy:

  1. Uwielbiam pulpety takie z ziemniaczkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, lubimy! Smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulpety w takim sosie to dla mnie obiad idealny. Ale trafiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pulpeciki takie domowe jeszcze z sosem pomidorowym- bajka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takie pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No cóż... Klasyka. Moje dzieci uwielbiają takie jedzenie. Właśnie mi przypomniałaś, że muszę częściej robić pulpeciki!

    OdpowiedzUsuń