środa, 28 maja 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie szparagowym



 Idealne danie w szparagowym sezonie.

Pyszne, soczyste, delikatne, kruche mięso w aksamitnym, kremowym sosie z zielonymi szparagami. 
Poezja!

Jak widać, niewielu trzeba  składników, by uzyskać piorunujący efekt smakowy.

Polędwiczki wieprzowe w sosie szparagowym, to czysta kwintesencja lata, którą pokocha każde, nawet to najbardziej wymagające podniebienie;)

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500-600g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500g)
  • sól , pieprz i cukier do smaku
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 0.5 -1 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody z gotowania szparagów
Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso zostawić na chwilę do przegryzienia.
Polędwiczkę podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce.
Pokroić w ok. 3 cm kawałki.
Główki odłożyć na bok.
Zagotować wodę z dodatkiem soli, odrobiny mleka i cukru.
Wrzucić pokrojone szparagi (bez główek).
Gotować ok. 3 minuty.
Po tym czasie wrzucić główki.
Gotować jeszcze ok. 2 minut.
Szparagi odcedzić, zostawiając ok 1 szklanki wody z gotowania.
Zrobić sos.
Masło rozpuścić w garnku, dodać masło, mleko i wodę z gotowania szparagów.
Rozmieszać by nie było grudek.
Sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Trzymać chwilę na gazie do momentu aż zgęstnieje.
Do sosu dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany i ugotowane szparagi.
Całość wymieszać.
Sos szparagowy wlać do podsmażonych polędwiczek.
Całość trzymać na niewielkim gazie kilka minut.
Polędwiczki podawać na ciepło np. z młodymi ziemniakami. 


Nowalijkowe Kucharzenie

10 komentarzy:

  1. O rany! Z przyjemnością zjadłabym taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta patelnia bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne danie, takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko, chcę jeść!!! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie w tym sosie szparagowym. Ja robiłam dziś w sosie musztardowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja. Chętnie zrobię sobie taką:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalny przepis, rzadko kiedy spotykam się z różnego typu IDEALNYMI przepisami, bo zawsze coś mi w nich nie odpowiada.
    Ta propozycja mnie się podoba ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, a jak nie ma szparagów, to można je zastąpić innymi warzywkami???robiłaś polędwiczki może z innymi jarzynami???

    OdpowiedzUsuń
  9. Brakuje mi tu łyżki,lub dwie białego półwytrawnego wina do sosu. Śmietana powinna być kremowa.
    Pozdro

    OdpowiedzUsuń